Schachwanderweg Borstendorf                          door Henk Alberts

 

Het Erzgebirge heeft een lange traditie van houtbewerking. En één van die plaatsen in het Erzgebirge is Borstendorf. Hier ontstonden vanaf 1871 (met firma Ernst Wittig als de eerste) schaakfabrieken en werden er in meerdere bedrijven zowel schaakborden als schaakstukken (en damschijven) gefabriceerd. En na de tweede Wereldoorlog werd het toen in de DDR gelegen Borstendorf zelfs de leverancier van alle schaakborden in de DDR en ook leverde men schaakstukken en schaakborden naar een aantal andere Oostbloklanden.

 

Maar na de val van de muur en de hereniging van Oost- en West-Duitsland veranderde alles. De verouderde en nog heel handmatig werkende fabriekjes in Borstendorf konden de concurrentie met de West-Duitse industrie niet aan en verdwenen uiteindelijk allemaal. Dit vooral ook omdat de West-Duitse industrie veel verder geautomatiseerd was en omdat ze ook nog eens goedkopere plastic / kunststof schaakstukken en borden produceerden. Wat overbleef was het ingeslapen dorp(je) Borstendorf.

   

Heden ten dagen is er nog een klein schaakstukkenmuseum in het Rathuis in Borstendorf en sinds 2012 is er de Schachwanderweg Borstendorf.

 

Deze Schachwanderweg Borstendorf is een wandelroute door de omringende bossen en velden en door het dorp Borstendorf zelf met daarin

16 Stationen / halteplaatsen met bij elk Station een groot handgesneden schaakstuk (Uiteraard 1x Koning, 1x Dame, 2x Toren, 2x Paard, 2x Loper en 8x een pion.) En dit zijn allemaal de typerende Borstendorfer Schaakstukken. En bovendien staat er bij elk Station een informatiebord met informatie over de schaaktraditie / geschiedenis van Borstendorf; van Schachbrettfabrik tot Schach in der Schule en van Schachsonderstempels tot een Schachfestwagen. Al deze teksten zijn van Bernd Nitzsche, lid van de Duitse GSM.

Ik heb de Schachwanderweg Borstendorf dit voorjaar (voorafgaande aan

de GSM-bijeenkomst in Friedrichsrohda) gelopen en ik kan iedereen (wandelaar, schaker en geocoacher) van harte aanbevelen om dit ook eens te doen.

   

Er bestaan reeds de nodige ansichtkaarten van ‘Schachdorf Borstendorf.’  En uit mijn vele foto’s heb ik een collage samengesteld, waarvan ik ook een ansichtkaart gemaakt heb (zie boven). Een ansichtkaart die de diversiteit van de Schachwanderweg uitbeeldt. Namelijk met 16 verschil-lende grote handgesneden schaakstukken, met informatieborden over de schaakgeschiedenis van Borstendorf, met een grote wandschildering, een nog de wandschildering op het goederenstation. En dan was er in deze collage niet eens meer plaats voor bijvoorbeeld de openluchttentoonstelling met 2 schaakitems.  

 

En dit jaar, in 2017, bestaat de Schachwanderweg Borstendorf 5 jaar. Reden voor Borstendorf om op 23 september een jubileumwandeling te organiseren. Dus als u op 23 september in de buurt bent, loop dan gezellig mee. En ga er anders een bij een andere gelegenheid langs, want voor alle schaak- verzamelaars is deze Schachwanderweg Borstendorf beslist de moeite waard om eens te lopen.