Gouden Erespeld KNSB voor Klaus Bodlaender

 

De 82-jarige Klaus Bodlaender is maandagavond tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Bennekomse Schaakvereniging BSV verrast met de Gouden Erespeld van de Koninklijk Nederlandse Schaakbond KNSB. Hij kreeg de onderscheiding opgespeld door voorzitter Jan Wouters van BSV. De bekende Bennekommer is vandaag (1 september) vijftig jaar lid van de schaakclub.

 

Klaus Bodlaender trok er zijn jasje weer voor aan, toen preses Wouters vertelde dat het bestuur van de KNSB hem de Gouden Erespeld had toegekend. Wouters somden daarbij de vele verdiensten van de jubilaris voor de schaaksport en BSV in het bijzonder op. Bodlaender glom terecht van trots en zei in reactie vereerd te zijn met de onderscheiding. ,,Ik hoop nog vaak op de club te mogen komen en te schaken’’, aldus Bodlaender, die een kleine tentoonstelling zijn belevenissen in de vijftig jaar BSV de revue had laten passeren.

Bodlaender, in 1926 geboren in Berlijn, leerde in 1938 schaken van zijn vader en een overbuurman, nadat het gezin drie jaar eerder zich in Naarden had gevestigd. Bodlaender studeerde in 1945 biologie aan de universiteit van Utrecht en schaakte bij het studententeam van Unitas. Na zijn studie ging Bodlaender in 1954 werken bij het Centrum voor Agrobiologisch Onderzoek te Wageningen, waar hij tot 1988 actief was.

 

Sinds 1959 woont Bodlaender in Bennekom, waar hij na een schaakloze periode van zes jaar bij BSV binnenstapte. Vanaf dat moment is BSV zijn club, waarin hij zestien jaar een bestuursfunctie heeft bekleed. Hij was in het jaar 1972-1973 secretaris en van 1973 tot 1982 negen jaar wedstrijdleider. In die periode werden er veel activiteiten voor de jeugd geïnitieerd: schaakinstructie, afleggen schaakexamens, jeugdcompetitie en een toernooi voor schoolteams.

 

Een bijzonder initiatief was de organisatie van het open Bennekomse jeugdschaaktoernooi in 1982 op de maandag in de herfstvakantie. Dit toernooi is sindsdien ieder jaar georganiseerd. Enkele jaren waren er zelfs meer dan 250 deelnemers met daaronder sterke jeugdspelers, zoals de toen 12-jarige Loek van Wely, die tijdens het toernooi zei: “ik wil grootmeester worden”. Het resultaat is bekend.

 

Van 1992 tot 1998 leidde Bodlaender de club BSV als voorzitter. Hij maakte van het vijftigjarige bestaan in 1996 een geweldig festijn. Bodlaender schreef het jubileumboek “Avonturen in Zwart en Wit”. Tien jaar later in 2006, bij het zestigjarige bestaan van de club, presenteerde hij een aanvulling op het boek.

 

Sinds 1959 heeft Klaus bij en voor BSV ook een ontelbaar aantal schaakpartijen gespeeld. Hij heeft in die jaren menige tegenstander verrast met de provocerende Orang-oetan opening 1. b4. Nog steeds is hij een vaste speler in het vierde team van BSV dat in de vierde klasse van de OSBO uitkomt. De door hem zelf in 1973 gelanceerde leus “Schaak mee met BSV” wordt nog onveranderd wekelijks door Bodlaender in de praktijk gebracht.    

 

Bron: BSV-site

------------------

Tussen 1998 en 2001 was Klaus penningmeester van de Motiefgroep Schaken en hij is nog altijd actief lid. Het bestuur van de Motiefgroep feliciteert Kaus Bodlander met deze KNSB erespeld.