Contactdag in Zwitserland                                         

Zwitserland kent geen Schaakverzamelvereninging zoals bijvoorbeeld Nederland, België, Frankrijk, Luxemburg of Duitsland. Verdeeld over Zwitserland zijn er misschien maar zo’n 10 tot 12 schaakverzamelaars bekend. Toch is er ieder jaar een door een Roemeen (!) georganiseerde contactdag. Het betreft een door Neboisa Illijin tijdens de rustdag van het Internationale schaaktoernooi van Biel georganiseerd evenement.

 

In 1968 was de eerste editie van dit toernooi.  De zestienjarige Jan Timman deelde in dat jaar met  een score van 8,5 uit 11 de hoofdprijs met de Zwitser Bhend. 2009 was het 42e toernooi in Biel, maar men spreekt in Biel met wee-moed over de toptoer-nooien uit het verleden met winnaars als Karpov, Kortsnoi en Anand en als één van de hoogte-punten het Interzonale toernooi uit 1985.

 

 

Verwacht geen groot verzamelaarsevenement; dit jaar waren er drie deelnemers en vorig jaar vijf. Het is dus niet iets om speciaal naar toe te rijden (tenzij u ook aan het schaaktoernooi wilt deelnemen), maar het is wel een leuke stop om als u in de buurt bent (of op doorreis naar bijvoorbeeld Italië) eens langs te rijden.
Maar Biel is een mooi aan het meer gelegen Zwitsers stadje. En het toernooi in Biel omvat heden ten dagen een 2700+ Grootmeestertoernooi (dit jaar gewonnen door de Fransman Vachier-Lagrave voor Morozevich en Ivanchuk) , een invitatiegroep (met dit jaar een variant Jeugd tegen Senioren), een Grootmeestergroep voor spelers met een rating 2000+ (112 deelnemers) en een Amateurgroep voor spelers met 2000- (133 deelnemers). Veel Nederlandse deelnemers zie je er overigens niet; dit jaar slechts 2 onbekende Nederlanders in de Grootmeestergroep.

                                Henk Alberts