Zeer geslaagde contactdag in Bennekom                                                                                 

door Hennie van Essen

 

Op zaterdag 24 april werd in Bennekom de voorjaars-contactdag van de Motiefgroep Schaken gehouden. Dit gebeurde in ‘De Commanderij’  waar de Bennekomse Schaak-vereniging haar onderkomen heeft. Een prachtige gelegenheid op een mooie locatie met een ruime parkeergelegenheid. De plaatselijke organisatie werd geregeld door de leden Bodlaender, de Bock en van Raan.

 

In de grootste zaal was er voldoende ruimte voor de leden om hun spullen uit te stallen, te ruilen, te kopen, te verkopen of te praten over hun gezamenlijke verzamelhobby. In de zaal was een bar aanwezig waar men drank, broodjes en andere versnaperingen kon kopen. Kortom, voor de aanwezigen was er meer dan voldoende te zien en te doen.

Om ca. 11.00 uur begon een lezing door Leo Hovestadt over het ontstaan van het ruitjespatroon van schaakbord/-spel en de verspreiding hiervan over onze contreien. Leo heeft veel onderzoek gedaan en een eigen theorie ontwikkeld die hij met vele aanwijzingen ondersteunt. Het werd een indrukwekkende voordracht met heel veel informatie (de spreker vertelde me later: “dit was nog maar het topje van de ijsberg”).   

 

In een kleinere zaal werd de gehele dag een tentoonstelling ingericht van puzzels met schaakmotief; het betrof een verzameling van circa 20 puzzels en werd verzorgd door Godfried Couwenberg en Henk Alberts.   

Als laatste werd weer een veiling gehouden. De veilingmeester handelde de 247 kavels voortvarend af. Naast de ontvangen schriftelijke biedingen werd er door de in de zaal aanwezige leden werd enthousiast meegeboden.

Hierna was er voor de in de agenda aangekondigde “Schaak verrassings-vertoning” geen tijd en aandacht meer. Dit zal wellicht een volgende keer terugkomen.

 

Al met al een zeer geslaagde dag die, wat mij betreft, door wat meer deelnemers bezocht zou mogen worden.