Contactdag Motiefgroep schaken in Baarn

 

Op zaterdag 10 november hield de Motiefgroep Schaken haar najaarscontactdag 2007 in Baarn. Locatie was het buurthuis het Poorthuis. Het bleek een locatie met een mooie grote zaal en voldoende gratis parkeerruimte precies voor de deur. En daarbij centraal in de zaal een bar, waarvandaan Joris Leyten ons de gehele dag van drank en broodjes voorzag. Nogmaals dank daarvoor.

 

De contactdag was ook dit keer weer een goed gevulde dag met een lezing, de veiling, een snelschaaktoernooi en natuurlijk voldoende gelegenheid tot ruilen, kopen, verkopen en het weer eens met gelijkgestemden wat bijkletsen over onze geliefde hobby. En wat ook opviel was dat er naast de traditionele postzegels en ansichtkaarten ook steeds meer (misschien wel in meerderheid) boeken, stripboeken, bladen (waaronder oude playboys) telefoonkaarten, curiosa enzovoort, enzovoort te zien en te kopen zijn.

Verder was er de gehele dag de tentoonstelling ‘De Schakende mens’ van kunstenares Truus Wilders uit Amersfoort. Te zien waren beelden van brons en klei rond het thema schaken. Kunstwerken met de uitnodigende titels als de Krachtmeting, Schaakspel, Fenny Heemskerk, de Simultaan, de Grootmeesters en Ons Genoegen.  (Zie kunstwerk hiernaast.) 

En er was de gehele dag de gelegenheid om een selectie van A3-platen over schaakstrips te zien. Hierbij werd regelmatig opgemerkt hoe mooi deze platen zijn als je ze een keer op A3-formaat ziet.

 

Overigens was er ook de nodige aandacht van de lokale pers. Naast dat er een journalist van de Gooi en Eemlander langs kwam, was er ook een cameraploeg van Eemland TV, de locale omroep van Baarn en omgeving. Deze cameraploeg heeft interviews gemaakt met een groot aantal van de aanwezige leden. We zullen dan ook nog bekijken of het mogelijk is deze film voor belangstellende te verkrijgen.

Om 11 uur was er de lezing van Bab Wilders, getiteld "Schaken en schakers als onderwerpen voor romanciers." Dit was een levendig verhaal over schaak-romans. En Bab begon zijn lezing met een citaat van H.G.Wells: “De passie voor het schaken is een slag in het gezicht van de evolutietheorie. Het schakelt een mens uit. Neem een veelbelovende politicus, een opkomend kunstenaar en je wilt ze uitschakelen. Dolk of bom zijn een beetje onhandig en riskant. Welnu, leer hem schaken.” Bab voegde hier nog aan toe dat je in dit citaat "schaken" misschien ook nog kan vervangen door "verzamelen." En dus is een schakende verzamelaar - volgens Wells – iemand die helemaal voor de mensheid verloren is. Met een dergelijk begin had hij uiteraard aller aandacht. Daarna vertelde hij dat hij al sinds 1981 de wekelijkse schaakrubriek in het Nederlands Dagblad verzorgt. Een podium dat hij gebruikt voor het recenseren van schaakromans. Bab heeft voor zijn rubriek dus heel veel schaakromans gelezen en kan er zeer boeiend over vertellen.

Een opmerkelijk feit is ook dat hij een boek pas aan zijn verzameling toevoegt als hij het gelezen heeft. “Het schaakspel als afspiegeling van het leven.  Zolang er in de Westerse en Arabische wereld literatuur bestaat hebben schrijvers en schrijfsters zich aangetrokken gevoeld tot het schaken, aanvankelijk vooral vanwege de allegorische betekenis ervan. Later werden vooral de schakers zelf het onderwerp vanwege de (misplaatste?) gedachte dat zij zeldzame, mysterieuze en intelligente mensen zouden zijn dan wel zeer eenzijdige aan het schaken verslaafde individuen.”  Bab beëindigde zijn lezing met een citaat uit een bloemlezing van verzamelaar Niemeyer die weer een Duitser citeerde: "Mehr als erworbenes gilt wie wir es erworben haben."

Na de lunch was er de veiling, waarbij er tussen circa 13.00 en 15.00 uur weer circa 210 bijzondere schaakverzamelitems voorbij kwamen en “onder de hamer gingen.” Zie hiernaast bijvoorbeeld het schilderij “mat achter de paaltjes” van de hand van Marijke Bodlaender (kavel 174.) 

 

 

 

Een geslaagde dag werd afgesloten met het traditionele snelschaaktoernooi (wat we al een tijdje niet meer gehouden hadden.)

Eindstand:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Henk Alberts

xx

1

1

1

1

1

5

2. Mikel van Dijk

0

xx

1

1

0

1

3

3. Marcel Niftrik

0

0

xx

1

1

1

3

4. Bab Wilders

0

0

0

xx

1

1

2

5. Hennie van Essen

0

1

0

0

xx

0

1

6. Ton Koekkoek

0

0

0

0

1

xx

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de prijsuitreiking – die uiteraard uit schaakboeken en schaakcuriosa bestond – ging eenieder na een geslaagde dag weer huiswaarts. 

                                                           door Henk Alberts, foto’s met dank aan Godfried Couwenbergh