Een tentoonstelling in het Anton Pieckmuseum in Hattem
 


Jubileumtentoonstelling in het Anton Pieck museum "Hoe goed kent u Pieck?...laat u verrassen"

De tentoonstelling loopt tot en met 10 januari 2010. In deze expositie ligt de nadruk op de veelzijdigheid van het werk van Anton Pieck, waaronder grafisch werk, onbekende tekeningen van de Efteling, reistekeningen, kalenderplaten, geboortekaartjes en een aantal portretten.

De portretten zijn met name ook uniek omdat Anton Pieck er slechts weinige heeft gemaakt. De expositie is nagenoeg in zijn geheel samengesteld uit werk van Anton Pieck, dat nog niet eerder geŽxposeerd werd en waarover weinig tot niets is gepubliceerd.

Adres : Achterstraat 46-48, Hattem
dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur

in de zomer uitgebreidere openingstijden

 

http://www.antonpieckmuseum-hattem.nl
 

 

 

In oktober 2004 plaatste ik - ook naar aanleiding van de voorpagina van Schaakkoerier 68 - een Paradepaardje

met een "zwart-wit illustratie met schaakbord in stilleven van Anton Pieck."  (zie bovenstaande afbeelding.)

 

Op het origineel staat vermeld voor wie Anton Pieck deze Ex-Libris maakte: "John C Jung Jr."
Zo te zien een Amsterdamse (linksboven op de kaart het wapen van Amsterdam, ook nog eens boven een beeld, dat mogelijk de Amsterdamse stedenmaagd voorstelt) mogelijk gepensioneerde kapitein / reder / andere zeevarende (zeilschip prominent in het raam te zien.) Een belezen man (zie de verzamelde boeken), verwoed schaakspeler (het schaakspel) welke mogelijk woont in het centrum van Amsterdam (afbeelding van oude panden in het opengeslagen boek.)

Dit alles levert de volgende vraag op: wie was (is) dan deze John C Jung Jr. van de afbeelding op de ansichtkaart???

Onlangs mailde Ron Wijk, oud-secretaris Anton Pieck Club Nederland, mij met de mededeling dat er van 18 april 2009 tot en met 10 januari 2010 in het Anton Pieck Museum in Hattem een jubileumtentoonstelling voor het 25-jarig bestaan van het museum plaats vindt. Maar ook dat op deze expositie een portret in olieverf van Joh. C. Jung Jr. te bezichtigen is. Hij voegde er aan toe, dat bekend is dat Anton Pieck gedurende het laatste oorlogsjaar wel eens werk ruilde voor voedsel en dat ook van dit schilderij wel beweerd wordt dat Anton Pieck dit gemaakt heeft als tegenprestatie voor geleverde voedingswaren.

Henk Alberts