Tentoonstelling Bezieling in het schaken in Amersfoort
 
 

Bij Kunstkader, Nijverheidsweg-Noord 90 in Amersfoort, is van 11 oktober tot en met 6 november de expositie “Bezieling in het schaken” te zien. Het betreft een tentoonstelling van 14 schaakschilderijen van de kunstenaar Tjerk Zijlstra.
Tjerk Zijlstra kennen wij van zijn eerdere tentoonstellingen, bijvoorbeeld in Druten 2008 en Amersfoort 2001

De tentoonstelling zou oorspronkelijk in maart plaatsvinden. Dit werd door corona verschoven naar april, en uiteindelijk werd de tentoonstelling pas in oktober.

Bij de tentoonstelling hoort ook een boek. In dit boek, ook onder de titel ‘Bezieling in het schaken’, worden de schilderijen van Tjerk Zijlstra vergezeld van een tekst en/of een schaakstelling van Ronald Staal. Hierin wordt de ene keer door Ronald een verhaal verteld dat bij een reeds geschilderd werk van Tjerk hoort, de andere keer laat de schilder zich inspireren door een schaaksprookje of een boeiende schaakstelling van een grootmeester. Soms hebben schrijver en schilder elkaar al doende geďnspireerd. Het boek kost 20 Euro en is ook te verkrijgen via de site www.tjerkzijlstra.nl

Eveneens daar verkrijgbaar zijn de eerder verschenen boeken ‘De prenten van de os’ en ‘Schaakkuriosa in kleur’ waarin ook schaakschilderijen van Zijlstra staan afgebeeld.

De expositie is te bezichtigen t/m 6 november, op dinsdag tot en met zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur en eventueel op afspraak. Op zondag 1 november is er een extra mogelijkheid tot bezoeken, waar schilder en schrijver in levende lijve aanwezig zullen zijn. U kunt zich hiervoor inschrijven via tjerkzijlstra.nl/reserveren.