Zeer geslaagde contactdag in Amersfoort 

Op zaterdag 4 april werd er in het centraal gelegen Amersfoort de voorjaarscontactdag van de Motiefgroep Schaken gehouden. Dit gebeurde in denksportcentrum Labyrinth - de Drietand, tevens de speelzaal van SG Amersfoort, de grootste schaakvereniging in Amersfoort. Het evenement werd gehouden samen met het Masterproject  Amersfoort en 4 april was tevens de start van het masterproject Amersfoort.

Wat is een Masterproject? De KNSB wil graag 50+ers in heel Nederland die niet lid zijn van een schaak-verenigingen maar wel belangstelling voor het schaken hebben middels de masterprojecten aan het schaken binden. Daarbij worden allerlei andere - niet club verband-schappen - activiteiten in verband met schaken maar ook met gezelligheid, aangeboden. Er zijn inmiddels 9 masterprojecten opgezet, in Amersfoort, Elburg, Groningen, Leeuwarden, Leiden, Meppel, Rivierenland (Druten, Beneden Leeuwen), Rotterdam en Utrecht. Trekker van het Masterproject Amersfoort is Motiefgroep lid Wim Lamme. 

Tijdens deze gezamenlijke dag in Amersfoort was er informatie over het Masterproject Amersfoort, over de Bond van Schaakprobleemvrienden en over de Bond van Correspondentieschakers middels folders, was er een schaakboekenverkoper uit Amersfoort en vanuit de Motiefgroep was er een tafel met de diverse oude schaakkoeriers, tasje, ansichtkaarten, onze mappen met uitvergrootte A3-kopieŽn van schaakstrips, postzegels, fotoís en telefoonkaarten, andere schaakverzamelitems en wat dies meer zij, en natuurlijk met de geheel vernieuwde folder van de Motiefgroep Schaken.

En in deze mooie grote zaal in het denksportcentrum Labyrinth - de Drietand was er meer dan voldoende ruimte voor de leden om naast de bovengenoemde zaken hun spullen uit te stallen, om te ruilen, te  kopen en verkopen en om gewoon wat te praten over onze verzamelhobby. En de zaal was voorzien van een bar, waar men de gehele dag drank, broodjes en andere versnaperingen kon kopen. Kortom voor de tientallen aanwezigen was er meer dan voldoende te zien en te doen.

Om 11 uur was er de interessante lezing van Jan Koek over het Senetspel in het oude Egypte. Zo leerde we dat het Senetspel eigenlijk toch geen voorloper is van ons schaakspel, maar meer op het backgammonspel lijkt, we leerden het verschil tussen het 30-en het 20-veldenbord, we leerden de (mogelijke) spelregels van het Senetspel, we leerde de betekenis van het Senetspel voor de religie van de oude Egyptenaren en we zagen een onverwachte veelheid aan afbeeldingen van het spel. Dit alles werd door Jan Koek met een aantal powerpoint-sheets zeer boeiend verteld.

Na de lunch en na de Algemene Ledenvergadering, volgde een volgende hoogtepunt van de dag; de veiling. Deze veiling bestond uit maar liefst 289 veilingkavels, waarvan de eerste 250 nummers afkomstig uit de verzamelnalatenschap van de heer van der Kooij. De opbrengst van zijn kavels kwam ten gunste van het Max Euwe Centrum, en bovendien bleken deze kavels allemaal verkocht te worden. Na afloop van de veiling bleek deze voor het Max Euwe Centrum ca 4500 euro op te leveren.

De veilingcheque werd door Paul van der Kooij, een neef van de heer van der Kooij, symbolisch aan Eddy Sibbing namens het Max Euwe Centrum aangeboden.

De geslaagde dag werd afgesloten met het traditionele snelschaak-toernooi. Deze werd gewonnen door Henk Alberts voor Paul van de Kooij en Kees Koudijs.

Totale eindstand 1. Henk Alberts 4  2/3. Paul van de Kooij, Kees Koudijs 3 4/5 Wouter Gerritsen, Joris Leyten 2 6/7 Hans Blokland, Wim lamme 1  8. Hennie van Essen 0

Hierna kreeg als einde van een geslaagde dag het grootste deel van de deelnemers aan het toernooitje nog een prijsje (bestaande uit schaakboeken en schaakspelletjes) mee naar huis ging. Het einde van weer een geslaagde voorjaarscontactdag.

 

                                                                    Henk Alberts