Op vrijdag 27 mei reisden Klaus Bodlaender, Henk Alberts en Joris Leijten gezamenlijk naar het (voormalig) Oost Duitse Schaakdorp Ströbeck. Het voor schakers beroemde dorp houdt traditioneel in het laatste weekend van mei een driedaags schaakfeest.

Ströbeck heeft ca. 1200 inwoners en heeft vrijwel geen eigen overnachtingsmogelijkheden meer. Op 8 km afstand ligt het grotere historische Halberstad waar wel voldoende slaapgelegenheden zijn.

Op zaterdag vindt traditioneel een groot team toernooi plaats met dit jaar onder de 57 deelnemende teams ook drie teams uit Nederland (Amersfoort, Wijk aan Zee en Vriezenveen).

Het toernooi duurde de hele dag waardoor er weinig van het dorp te zien zou zijn als de Motiefgroep ook met een team had meegedaan.

In het kleine dorp bevindt zich naast de bekende schaaktoren (met schaakvlag) waar volgens de overlevering de gevangen graaf Guncellin de bewaarders leerde schaken. En ernaast het schaakmuseum waar de schaakgeschiedenis van het dorp en in het algemeen wordt uitgelegd, met spellen en verzamelitems.

Op het ‘Platz am Schachspiel’ (het dorpsplein) met openlucht schaakbord, vond het dorpsfeest werkelijk plaats. Met een kleine kermis en biertent. Op het schaakbord werden acts opgevoerd met als hoogtepunt een opvoering van een levend schaakspel door de schakende jeugd van de twee Dr. E. Laskerscholen uit het dorp.   

(zie ook het artikel over Ströbeck in de vorige Schaakkoerier)

Zij voerden dansen uit als schaakstukken en tot slot een schaakpartij die de bezoekers mochten raden. Het werd de partij Andersen - Kieseritzky, Londen 1851. De zogenoemde ´onsterfelijke partij´.

Henk Alberts zag dit in een vroeg stadium en won hiermee een map met losse afbeeldingen van Ströbeck.

Ook werden de schoolschaakkampioenen uit het dorp gehuldigd met het traditionele schaakbord dat verwijst naar het historische schaakbord uit 1651 dat de bewoners geschonken kregen door de Grote Keurvorst Friedrich Wilhelm.

In het dorp zelf bevinden zich op vele huizen aan de gevel schaakborden. Sommige heel sober en ander mooi versierd.

In een aantal rondwandelingen door het dorp kwamen we er een hoop tegen.

Bij maar bij één stond een stelling op het bord (zie foto linksboven vorige pagina). Voor de rest waren het lege borden (het wapen van Ströbeck)ook op de windvaan van de kerktoren staat een schaakbord uitgesneden.

Het is niet duidelijk of de lege borden op de huizen allemaal ex-winnaars waren van het schoolschaaktoernooi in het verleden.

In het dorp kon men op verschillende plaatsten schaak verzamelitems over het dorp kopen. Tot slot zijn er in de omgeving naast Halberstad, de prachtige natuur van het Harzgebergte met kasteel Wernigerode Rottenwegge te bewonderen.

Kortom een bezoek meer dan waard.   

 

Joris O. Leijten (foto’s Joris Leijten en Henk Alberts)