Themanummer  ´Willi Schlage´   

(Schaakkoerier nummer 193)

 

“Mali gaf in 1979 een serie schaakpostzegels uit met daarop de vier ‘grote’ schakers Aljechin, Bogoljubow, Janowski en….. Willi Schlage. Vraag is dan: waarom deze 4 schakers en waarom Willi Schlage?
Daarnaast is er de film ‘2001 a Space Odyssey’ van regisseur Stanley Kubrick uit 1968. In deze film komt een scene voor waarin astronaut Frank Poole tegen de boordcomputer HAL schaakt en in 14 zetten van het bord geveegd wordt. De gebruikte partij blijkt een partij Roesch - Schlage, Hamburg 1910 te zijn. Een partij waarin Willi Schlage (uiteraard) wel aan de goede (winnende) kant van de stukken zat.
En tenslotte is er een eindspel Schlage - Ahues uit 1920 die in heel veel boekjes met schaakopgaven opduikt. Schlage deed het fout en werd daardoor 'slechts' 2e in het Kampioenschap van het Berliner Schachgesellschaft van dat jaar.

Rob Bijpost is al ongeveer 40 jaar bezig met onderzoek naar het leven van Willi Schlage. Dit in allerlei bibliotheken (bijvoorbeeld de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag) en archieven en in met name oude kranten en tijdschriften uit die tijd. Hij kan inmiddels een boek van rond de 230 bladzijden over het leven van Willi Schlage uitgeven. Deze Schaakkoerier Special van maar 40 bladzijden (want 28 bladzijden bleek echt te weinig) is dus slechts een korte bloemlezing met highlights uit het leven van Willi Schlage. Daarbij komt dan wel – om Willi Schlage in zijn tijd te kunnen begrijpen – ook het een en ander aan achtergrond van het (schaak)leven in Berlijn en Duitsland in deze periode aan de orde. En wie meer wil weten moet te zijner tijd het boek maar kopen.

De nu vrijwel vergeten Willi Schlage was een veelzijdig schaakmeester. Hij was in de jaren twintig van de vorige eeuw een periode de beste schaker van Berlijn, was meervoudig kampioen van Berlijn en werd in die periode ook nog 2e en 3e in het kampioen-schap van Duitsland. Maar hij was een amateurschaker en drukke beroeps-werkzaamheden hinderde hem bij het schaakspelen en belemmerde hem om een nog sterker schaker te worden. Hij speelde een bijna oneindig aantal simultaanseances en was – naast dat hij ongetwijfeld een grote eigen schaakbibliotheek had – gelijktijdig beheerder van de schaakbibliotheek van 2 verschillende verenigingen. Dat maakte ook dat hij lezingen kon geven over de meest uiteenlopende schaakonderwerpen, eerst bij schaakverenigingen en later op het nieuwe medium (1923) de radio. In 1935 werd hij Bundestrainer van de Großdeutschen Schachbund. Grote doel in die periode was om de Duitse natie klaar te stomen voor het winnen van de Schaakolympiade München 1936. Willi Schlage overleed op 5 mei 1940, 5 dagen voordat Duitsland Nederland (en België en Frankrijk) zou binnenvallen.