Themanummer  ´Schaakgraven  deel 2´   

(Schaakkoerier nummer 187)

 

In juni 2006 verscheen Schaakkoerier 82, een special over schaakgraven geschreven door Rob Bijpost en Fred van der Vliet. Uit het voorwoord van schaakkoerier 82 hierbij de volgende tekst:

“Onder een schaakgraf verstaan wij: een graf waarop in woord en/of beeld iets (bij) staat aangegeven dat naar schaken verwijst.  ......  
Wij hebben getracht om zoveel mogelijk volledig te zijn. Uiteraard is dat niet gelukt, maar het is een eerste, niet al te slechte poging. ......”


Na het verschijnen van deze Special in 2006 is met name Rob Bijpost verder gegaan met het verzamelen van gegevens over schaakgraven. Dit met de hulp van velen die hem foto's en andere gegevens bleven aanleveren. Inmiddels zijn we 17 jaar verder. Tijd om een vervolg te schrijven op de schaakkoerier uit 2006. Uiteindelijk resulteerde dit alles in een Schaakkoerier met maar liefst 96 nieuwe graven. Met de 44 schaakgraven uit 2006 in totaal dus 140 schaakgraven. De t.o.v. Schaakkoerier 82 nieuw gevonden schaakgraven zijn door Rob Spaans en Henk Alberts van tekst voorzien.

We wensen u veel lees- en kijkplezier! En mocht u aanvullingen of correcties hebben, dan vernemen we dat graag!


Henk Alberts & Rob Spaans & Rob Bijpost