Themanummer  ┤Staunton Wereldschaaktoernooi Groningen 1946┤   

(Schaakkoerier nummer 175)

 

In 1946 was Nederland hard aan het werk om de schade van de Tweede Wereldoorlog te herstellen. Het normale maatschappelijke leven kwam langzaam weer op gang. Dat gold ook voor het schaakleven. De schaaktoernooien Hoogovens 1946, Maastricht 1946 en Zaanstreek 1946 waren daar al bewijs van. In augustus en september 1946 werd in Groningen het Staunton Wereldschaaktournooi (we kiezen in deze special voor de toenmalige spelling) gehouden. Dit schaaktoernooi stak ver boven alle andere toernooien uit door de verscheidenheid aan nationaliteiten en het sterke deelnemersveld. Het was het eerste internationale schaaktoernooi na de Tweede Wereldoorlog waarbij de Sovjet-Unie was vertegenwoordigd, en door maar liefst vijf spelers! Groningen was een maand lang het middelpunt van de schaakwereld.

 Het is nu, anno 2021, precies 75 jaar geleden dat dit prachtige schaakevenement heeft plaatsgevonden en dat is voor ons de aanleiding geweest om er nu op terug te blikken.

 Behalve aandacht voor de geschiedenis van het toernooi besteden we in deze special veel aandacht aan de memorabilia die naar Groningen 1946 verwijzen. Per slot van rekening zijn we een vereniging van schaakverzamelaars. Ook op filatelistisch en daarmee verwant gebied was er veel te beleven gedurende dit toernooi. Er was zelfs een tijdelijk bijkantoor in de speellocatie ge´nstalleerd.

We wensen u veel lees- en kijkplezier! En mocht u aanvullingen of correcties hebben, dan vernemen we dat graag!

Nico van der Plas
Rob Spaans  

 

 

Staand (vlnr): Smyslov, O'Kelly, Boleslavski, Steiner, Botwinnik, Kotov, Szabˇ, Kottnauer, Denker, Lundin, Stoltz, Christoffel, Kmoch.
Zittend (vlnr): Najdorf, Flohr, Euwe, Vidmar, Bernstein, Tartakower, Guimard, Yanofsky.