Themanummer  ‘Ritmeester Schaaktoernooi´   

(Schaakkoerier nummer 145)

 

 

PERSOONLIJK VOORWOORD

De aanleiding voor deze special was dat ik een originele persfoto op een veiling kocht van deelnemers aan het Ritmeester schaaktournooi.

Een eerste quick ‘google’ leverde weinig aanvullende informatie op en er moest duidelijk dieper gegraven worden.

Daarbij heb ik veel interessante mensen ontmoet die ik dankbaar ben, want zonder hun bijdrage was het er nooit van gekomen en dat zou jammer zijn. Een speciaal woord van dank voor Gert Groenleer die het gemeentearchief voor me ontsloot, voor Ron de Haas die de toegang naar tot dan toe onbekende partijen wist te vinden, voor Ferry Meulenbroek (zoon van de toenmalige voorzitter).

Gaandeweg het onderzoek en het schrijven beleefde ik momenten die de  minder jongeren onder ons ook herkennen?; toen was roken nog heel gewoon en de herkenning van de commotie rond arbitreren van partijen; We claimen dit en als ze dat niet willen moet hij/zij nog een keer terugkomen, het na afloop analyseren, de mooie anecdotes enz. enz.

Het heeft naast m’n werk en andere activiteiten voor de Motiefgroep langer geduurd dan ik vooraf voorzien had. Achteraf had ik dat niet willen missen.

Ik voelde de sfeer van vroeger, de asbakken naast het schaakbord, de avonden bij Menashe Goldberg in zijn schaakcafe in Amsterdam, maar ook dat ik met Engelsen zat te schaken boven een kroeg die stijf stond van de hashlucht  onder de dreunende geluiden van de Stones en ze me vragend aankeken…wanneer wordt het stil?.........Niet dus..!!

Ik beleefde vroeger ………en met dit artikel hoop ik dat u ook deze beleving meemaakt van uw eigen vroeger, maar ook dat we met dit artikel bereiken dat deze toernooien niet verdwijnen omdat in het bedrijfsarchief de wettelijke bewaartermijn is overschreden.

Ze zijn  er te waardevol voor, ze geven een tijdsmomentum aan hoe er geleefd en gedacht werd in de schaakwereld van die tijd en dat gaat verder dan 6 miljoen partijen nazoeken in een database van Fritz of een variantje al een keer gespeeld is.

 

Schaken is emotie…...playing the man or the board…..en ik ben blij dat mn Opa in Amsterdam aan de Postjesweg me dit spelletje leerde toen het Ritmeester toernooi in z’n laatste jaren was. Naast alle anderen …..Opa ………..bedankt!!

 

Nico van der Plas

 

 

Deze Schaakkoerier Special is 40 pagina's dik en rijkelijk geďllustreerd met foto's van 13 mooie jaren Ritmeester schaaktoernooi.