Themanummer  Euwe - Aljechin 1935   

(Schaakkoerier nummer 141)

 

 

Euwe Aljechin, 80 jaar later

 

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de match Euwe Aljechin gespeeld werd. De match die Nederland zijn enige Wereldkampioen schaken opleverde. Tussen 3 oktober en 15 december werd deze match verspeeld in verschillende steden, verspreid door heel Nederland. De wedstrijd tussen Euwe en Aljechin ging over 30 partijen en duurde bijna twee en een halve maand.

 

WIE, WAT, WAAR en HOE. Dit zijn de vragen die men zich meestal stelt als men naar een (historische) gebeurtenis kijkt. WIE is helder: Euwe en Aljechin. WAT is ook helder: Euwe verslaat Aljechin en wordt daarmee de eerste en enige Nederlandse Wereldkampioen schaken. En over het HOE zijn vele boeken volgeschreven. Maar als we kijken naar de match Euwe Aljechin 1935 is er echter heel weinig over het WAAR geschreven. En dat is opmerkelijk, en het is jammer. Dit blad wil daar verandering in brengen en zal zich dus met name op deze WAAR vraag richten. Deze match was immers een rondreizend gebeuren, die maar liefst 19 locaties in 13 steden in Nederland heeft aangedaan. Van de 30 partijen werd een groot deel in Amsterdam gespeeld. Maar daarnaast waren er ook partijen in Den Haag, Delft, Rotterdam, Utrecht, Gouda, Groningen, Baarn, Den Bosch, Eindhoven, Zeist, Ermelo en Zandvoort. Iedereen weet dat Euwe na in de match lang te hebben achtergestaan, uiteindelijk in Zandvoort de beslissende voorsprong nam, en uiteindelijk in het Bellevue in Amsterdam met 15-14 de zege behaalde.

In deze Schaakkoerier special wordt vooral de WAAR-vraag ingevuld. Maar dit gebeurt wel 80 jaar later. Dus niet alle locaties bestaan meer. Opmerkelijk daarbij is dat alle locaties in Amsterdam nog aanwezig zijn. In de rest van het land is dat vaak heel anders. 

Deze Schaakkoerier Special is maar liefst 100 pagina's dik en is rijkelijk geillustreerd met foto's van nu en van 80 jaar geleden.