Themanummer  ‘Fischer – Spassky 1972'   

(Schaakkoerier nummer 121)

 

De ontstaansgeschiedenis van dit themanummer is te lezen in het voorwoord van deze schaakkoerier nummer 121. Een deel uit dat voorwoord staat hieronder. Nico Schoenmaker vertelt:

 

“Tijdens de contactdag van de motiefgroep dit voorjaar in Ermelo sprak ik zoals te doen gebruikelijk met menig mede-verzamelaar. Zo ook met onze voorzitter Henk Alberts. Op enig moment kwam de Schaakkoerier in relatie tot de elfde schaakwereldkampioen (1972-1975) Robert James Fischer ter sprake. Henk onderkende dat er nog altijd geen Fischer-special is.

 

Ter vergadering deelde het bestuur op mijn suggestie aan de leden mee, dat de najaarscontactdag dit keer in het Grandcafé van het Lorentz Kennisintensief Ondernemerscentrum in Arnhem wordt gehouden. Het Lorentz is het thuishonk van de zaterdagteams van mijn schaakvereniging ASV, de ruimte waar de ASV-toernooien worden verspeeld en de ASV-schaaktrainingen zijn ondergebracht. Naast de vaste programmaonderdelen zoals het kopen, ruilen e.d. en de veiling onder leiding van de onvolprezen Nico van der Plas is er tijdens een contactdag altijd ruimte voor een bijprogramma. Schaaktrainingsgenoot Eric de Winter was zo juist terug van een schaaktoernooi in Reykjavik en had op mijn verzoek werkelijk prachtig materiaal over de match van de eeuw Spasski-Fischer meegebracht. U begrijpt het al, de opmaat naar deze Fischer-special was zo snel gemaakt en werd daags na de voorjaarscontactdag per e-mail bij het bestuur in de week gelegd.

 

Al brainstormend besloten we dat met name visueel materiaal met aanvullende en begeleidende tekst zou worden gebruikt. Immers één foto zegt nou éénmaal vaak meer dan duizend woorden. Hierop hebben we één uitzondering gemaakt, te weten het artikel van de hand van Eric de Winter over zijn onderhandelingen bij boekhandel Bokin in Reykjavik tijdens de aankoop van de Halldor Petursson Cartoons. Daarnaast kwamen we op het idee deze special te beperken tot het jaar 1972. 1972, 2012: ergo veertig jaar na dato van de match van de eeuw. Inmiddels hebben ook voorzitter Henk Alberts, ‘een bijzonder kaartspel’, oud-secretaris Sjoerd van Ketel, een artikel over postzegels en kaarten, en huidig secretaris Rob Spaans, een artikel over Fischer-boeken, met pennenvruchten en prachtig materiaal een bijdrage geleverd aan deze bijzondere uitgave van onze Schaakkoerier."

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Er ligt nog het nodige Fischer-materiaal op de plank, dat ook als het ware om publicatie schreeuwt. Daarom ligt er het voornemen om in de komende Schaakkoeriers Bobby Fischer als vast thema ite laten terugkomen. Dus wie daarvan niets wil missen moet beslist lid worden van de Motiefgroep Schaken.           

 

zie ook :  Schaaklegende Robert James (Bobby) Fischer overleden