Themanummer  ‘Dik Bruynesteyn en de schaaksport' 

(Schaakkoerier nummer 119)

 

In Dik Bruynesteyn zijn werk was sport en dan vooral voetbal het centrale thema. Zijn bekendste strip, Appie Happie voetballer van de Taaie Tijgers, werd tussen 1970 en 1993 dagelijks in diverse kranten gepubliceerd. Appie Happie beleefde zijn avonturen op het voetbalveld, maar daarnaast ook in diverse andere sporten zoals bijvoorbeeld als wielrenner in de Tour de France, als (kanaal)zwemmer en met een eenmalig optreden in het schaaktoernooi in Wijk aan Zee. Appie Happie beleeft in totaal zo’n 125 avonturen, voordat de strip overgaat in een dagelijkse cartoon onder titels als Studio Spot, Langs de Lijn en Tobsport. En ook in deze dagelijkse cartoons zijn er een aantal die zich bezig houden met bijvoorbeeld het schaaktoernooi in Wijk aan Zee, of met de lange matches tussen Karpov en Kasparov. Van Appie Happie zijn een aantal stripboeken verschenen, doch helaas geen enkele met een schaakfragment daarin.

 

Ooit zei Dik Bruynesteyn het volgende over de schaaksport: “Ik was altijd van mening dat het vroegere Hoogovens Schaaktoernooi hét paradijs was voor een tekenaar als ik. Die stilzittende, peinzende schakers met hun snorren en te lange haar - ik vond het altijd heerlijk om er bij te zijn.”

 

De Motiefgroep schaken raakte met Dik Bruynesteyn in gesprek over het uitgeven van de strip ‘Appie Happie in het Hoogboventoernooi’ in de Schaakkoerier. De vraag die zich daarna opwierp was of het niet mogelijk was om een complete Schaakkoerier met alleen maar schaakstrips van Dik Bruynesteyn te vullen. Dit is gelukt, zelfs met uniek materiaal waarvan ook Dik Bruynesteyn niet meer wist dat hij deze getekend had.

Half maart 2012 was deze Schaakkoerier klaar en was er nog (telefonisch) contact met Dik Bruynesteyn, die op dat moment in het ziekenhuis bleek te liggen. Zijn optimistische commentaar daarbij “het had erger gekund.” Op 21 april hadden we voor het laatst contact met Dik Bruynesteyn, nog steeds in het ziekenhuis.  “Bel me over 14 dagen nog een keer. Het komt goed jongen,” was zo ongeveer het laatste commentaar. Maar het heeft niet zo mogen zijn. Op 28 april bereikte ons het verpletterende nieuws dat Dik Bruynesteyn in het ziekenhuis in Hoorn was overleden.

Dik bedankt voor alle mooie momenten. Rust in vrede                                                           

 

Afbeelding: de voorpagina van Schaakkoerier nummer 119: