De Najaarscontactdag 2023 in Woerden
door Henny van Essen
 
De Motiefgroep Schaken hield afgelopen 28 oktober weer een contactdag in ‘Het Baken’ in Woerden; dit was voor de vierde keer in de afgelopen vier jaar. De opkomst was met 18 deelnemers aan de lage kant. We misten vooral onze redacteur Rob Bijpost, die door een operatie verstek moest laten gaan. Er ging een van-harte- beterschaps-kaart rond die werd getekend door alle aanwezigen. In het kader van 150 jaar KNSB lagen er gratis pennen, speldjes en notatieboekjes naast de presentielijst.

Na de gebruikelijke opbouw van de zaal konden verkopende leden hun waren uitstallen en konden verzamelingen worden aangevuld. Bas de Haas organiseerde een oploswedstrijd van schaakproblemen waarbij de deelnemers de tijd kregen tot het begin van de veiling om hun oplossingen in te leveren. Na de veiling werden de oplossingen besproken en de winnaars bekend gemaakt; iedere deelnemer kreeg een prijsje.
 
Als voorbeeld toon ik het eerste (eenvoudigste?) probleem:
wit speelt, met mat in twee.

De oplossing:
 1. Pe3
dreigt 2. Tg4 / Tf5 / Pd5 mat

en nu
1. ... Pe7 2. Tg4 mat
1. ... Pf6 2. Tf5 mat
1. ... Ph6 2. Pd5 mat
 
Na de soep en broodjes werd er een lezing gehouden door Harold van der Heijden over eindspelstudies. Een eindspelstudie is een gecomponeerde schaakstelling met een unieke, vaak verrassende oplossing. Het is vaak een pareltje dat schitterende en onverwachte wendingen omvat. Daarbij heeft ieder stuk en pion een functie. Voorwaarde is dat de stelling in een gewone partij moet kunnen voorkomen. Wit begint en wint of maakt remise. Bij schaakproblemen luidt de opdracht altijd: mat-in-zoveel. Harold verzamelt niet alleen eindspelstudies, hij is componist van eindspelstudies, internationaal arbiter, sectiedirecteur Permanent Commission for Chess Composition van de wereldschaakbond FIDE, organisator van eindspel-studiewedstrijden, bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse eindspelstudievereniging ARVES en verzamelaar van eindspelstudieboeken.

Voordat de veiling begon werd eerst de traditionele groepsfoto genomen.
Op de veiling werden de 198 items door veilingmeester Nico van der Plas weer vlot afgehandeld. Er ontstond zodoende weer een geslaagde veiling. Naast schriftelijke bieders werd er ook vanuit de zaal driftig geboden. In het kader van het 150 jarig jubileum van de KNSB werden ca. 50 item aangeboden voor € 1,50. Ook golden er voor een groot aantal items een inzetprijs van € 0.25 en € 0,50. Verzamelaars vinden dus nergens anders zulke aantrekkelijke inzetprijzen. Dus kunt u onverhoopt niet komen in april 2024, vraag de veilingmeester hoe u makkelijk schriftelijk kunt bieden zodat u toch uw verzameling aantrekkelijk kunt uitbreiden.
 
zie ook de foto-impressie van de contactdag