De Najaarscontactdag van 19 november 2022 in Woerden                                                                door Rob Spaans
 
Voor de derde keer hadden we een bijeenkomst in Het Baken in Woerden. Voor ons lid en contactpersoon in Woerden Jan Bulk (bedankt weer Jan!) is het onderhand routine om deze locatie voor ons vast te leggen. Het werd weer een ouderwets goed bezochte Contactdag zonder corona-restricties. Het was de 64e Contactdag en om dat te vieren hadden alle leden vooraf een ansichtkaart met de aankondiging van deze Contactdag in de brievenbus gekregen. Er waren de nodige initiatieven vooraf om dit jubileum met een bijzondere activiteit extra glans te geven. Het thema leek voor de hand te liggen, vijftig jaar na de roemruchte WK-match tussen Fischer en Spasski in IJsland.
Ruud Wille heeft veel moeite gedaan om een bekende naam uit de schaakwereld voor een lezing te strikken, waarvoor bij deze nog eens hartelijk dank! Na veel wikken en wegen besloot het bestuur echter om dé Fischer-specialist in onze eigen gelederen voor de lezing te benaderen. Dat is natuurlijk Nico Schoenmakers.

Nico ging akkoord en hield een zeer boeiende, bijna anderhalf uur durende lezing over Fischer, over het ontstaan van zijn eigen fascinatie voor Fischer, over zijn boekenverzameling van Fischer, over de aanloop en het verloop van Fischer's match tegen Spasski, over memorabilia van deze match zoals de beroemde cartoons van Halldór Pétursson, over het verschil tussen munten en penningen van de match, over de rematch in 1992, en over het einde van Fischer in 2008 in IJsland. Dit alles werd door Nico verteld aan de hand van veel foto's van Fischer. Ronduit spectaculair was een foto van briefpapier van de gemeente Duiven met daarop de handtekening van Bobby Fischer! Overweldigd door dit unieke verzamelstuk heb ik misschien het verhaal erachter niet helemaal juist begrepen, maar het staat me bij dat Nico vertelde dat hij deze handtekening heeft verworven bij een geheime persoonlijke ontmoeting van hem met Fischer in Duiven...
De lezing eindigde met een oproep van Nico aan de aanwezigen om met hem een project aan te gaan wat moet uitmonden in een overzicht van alle Fischer postzegels. Horen we daar een special aankomen?
 
 
Na dit voedsel voor de geest was het tijd voor voedsel voor het lijf. De catering van Het Baken was weer uitstekend met soep, kroketten en diverse broodjes.

Verfrist door deze spijziging konden de aanwezigen verder met de veiling. Onder leiding van veilingmeester Nico van der Plas verwisselden vrijwel alle aangeboden veilingstukken van eigenaar. We noemen hier nog even de meest opmerkelijke biedingen. Een Franse ansichtkaart uit circa 1902 met schakende poezen, die was ingezet op € 9, ging uiteindelijk weg voor € 89. Wellicht aanleiding voor een artikel in de SK over schaken en poezen? Denk dan ook aan de Siamese katers van Aljechin, weer niet te verwarren met diens Schiedamse katers...
Een map met circa 200 schakende stoeipoezen, dat wil zeggen afbeeldingen van schaars geklede of zelfs geheel ontklede schone dames waarbij ook ergens een schaakmotief op de afbeelding te ontwaren is, verwisselde voor € 62,50 van eigenaar.
Het klapstuk van de veiling was een uitgave van Chess Informant uit 1978 waarin meer dan 80 handtekeningen zijn verzameld van deelnemers aan de Schaakolympiade van 1978 in Buenos Aires. Dit bijzondere item werd door de veilingmeester afgehamerd op € 285.

Na de veiling werd de afhandeling in de zaal verzorgd door veilingmeester Nico van der Plas, penningmeester Henny van Essen, Rob Bijpost en Joris Leijten.
Een gezellige nazit vormde de afsluiting van een geslaagde 64e Contactdag.