Gemeente Waalwijk koploper schaaktafels in Nederland:
6 nieuwe schaaktafels in de gemeente Waalwijk
 
Maandagochtend 23 januari 2023 zijn in de gemeente Waalwijk zes nieuwe schaak-tafels geplaatst;
drie achter het oude raadhuis en drie buiten bij het multifunctioneel wijkgebouw / ontmoetingspunt BaLaDe. Daarmee is de gemeente Waalwijk ineens koploper in Nederland.
 
 
De schaaktafels maken onderdeel uit van het steeds groeiende aantal schaaktafels in Nederland, het zogenoemde Urban Chess project.
Het Urban Chess project komt uit de koker van Jésus Medina Molina. Zijn filosofie is dat schaaktafels in de openbare ruimte het schaken toegankelijker maken voor kinderen. Het schaken heeft positieve effecten op de concentratie, op het brein en de schoolprestaties van kinderen. dus werd in 2018 in Utrecht een eerste schaakontmoetingsplek gecreëerd. Momenteel staan op 127 locaties in Nederland dergelijke schaaktafels, zie bijgaande link: https://www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html#

De nieuwe schaaktafels zullen pas In het voorjaar officieel in gebruik genomen worden, waarschijnlijk dan gekoppeld aan een schaaktoernooi, aldus een spreker van de plaatselijke schaakvereniging SV Waalwijk. Immers, zal nu de belangstelling nog nihil zijn: te koud, te nat. Maar vanaf het voorjaar gaat dat veranderen. En die schaakclub is van plan om structureel elk jaar een paar van dergelijke evenementen op te zetten.”
 
 
Overigens is bij de 6 nieuwe schaaktafels ook aan gehandi-capten gedacht: bij één van schaaktafels ontbreken de zitjes, zodat ook mensen in een rolstoel makkelijk aan kunnen schuiven.

Dit artikel kwam tot stand na een tip van Truusje Couwenbergh.