Openlucht schaaktafel in Leidschendam-Voorburg
 
In geheel Nederland staan inmiddels al bijna 100 schaaktafels in de openbare ruimte. Zie bijvoorbeeld eens bijgaande kaartje:
https://www.eerbeekseschaakclub.nl/schaaktafels.html


Afgelopen donderdag 7 april was het de beurt aan mijn woonplaats Leidschendam-Voorburg voor de feestelijke opening van een schaaktafel. Een goede reden om daar om ongeveer 16.30 eens een kijkje te nemen.

De feestelijke opening vond plaats in het bijzijn van een klein groepje geļnteresseerden, vooral leden van de SV Voorburg. En de opening zelf bestond uit een paar korte toespraken van buurtcoach Marko Leeman en van wethouder Astrid van Eekelen. Er werden enkele foto’s gemaakt en daarna knipte de wethouder een lint door en werd de symbolische eerste zet gedaan. Dit alles moest helaas enigszins snel gebeuren, want nadat het eerst alleen nog maar licht regende (en hevig waaide), begon het daarna nog harder te regenen en moesten de aanwezigen een drogere plaats in een nabijgelegen horecagelegenheid opzoeken om aldaar nog een partijtje te schaken.
 
 
De nieuwe schaaktafel is verrezen op de zogenoemde Huygenstraverse, een plek vlak naast station Voorburg, pal voor het Huygensmuseum in Voorburg. Iedere liefhebber die gebruik wil maken van deze nieuwe schaaktafel kan dit doen. En als je toevallig geen schaakstukken bij je hebt, dan kan je deze lenen bij het Huygens Museum, restaurant Papermoon of bij restaurant The Village.

Overigens heb ik begrepen dat er binnenkort nog een tweede schaaktafel in de gemeente Leidschendam-Voorburg zal komen, namelijk in Leidschendam op het Damplein.
Misschien wordt dat dan wel de honderdste schaaktafel in Nederland.

Henk Alberts