Drukbezochte Benefralux in Teteringen

Op zaterdag 1 oktober vond in het Web in Teteringen de 10e Benefralux annex najaarscontactdag van de Motiefgroep Schaken plaatst. Buiten was het een prachtige zonnige herfstdag en binnen verzamelde zich de Belgische, Nederlandse, Fransen, Luxemburgse en een enkele Duitse bezoeker in een het moet gezegd worden voor deze gelegenheid prachtig geschikte zaal. Daarbij was de opkomst ook heel behoorlijk te noemen met zeker een vijftig tot zestigtal bezoekers. En dat terwijl een aantal vaste bezoekers van onze contactdagen nog verhinderd waren ook!

Misschien kwam de drukte ook wel omdat er voor deze dag een paar extra evenementen georganiseerd waren. Naast het handelen en daarbij uitbreiden van de verschillende verzamelingen werd er door Klaus Bodlaender twee interessante presentaties gegeven. Eén over het Schaakdorp Ströbeck in voormalig Oost-Duitsland, en één bestaande uit een analyse van een schaakstudie / schaakprobleem rond de Terugtrekking van Napoleon uit Rusland. Dit alles gevisualiseerd op een groot demonstratiebord en ondersteund door een aantal boeken en een door Godfried Couwenbergh meegenomen collage over Ströbeck.

Verder was er een bescheiden tentoonstelling door Hans de Kok over het Max-Euwe Centrum, alsmede waren de vergrote platen met fragmenten van schaakfilms uit de recent door Godfried Couwenbergh georganiseerde schaakfilm-quiz in de zaal opgehangen.

Na de lunch was er voor alle aanwezigen het vooraf aangekondigde speciale geschenk ter gelegenheid van de 10e verjaardag van de Benefralux. Dit geschenk uitgereikt door voorzitter Henk Alberts bestond uit een tweetal schoudertassen met daarop het speciaal voor deze 10e Benefralux door Joris Leijten ontworpen schaakmotief. (Overigens een overzicht van 10x Benefralux is nog steeds te zien op de site.)
Er werden gezellige contacten opgedaan tussen leden en er werd gehandeld bij de tafeltjes. En ook de gratis mee te nemen zaken als een aantal complete jaargangen KNSB-bladen en vele andere zaken vonden (uiteraard) gretig aftrek.
Daarbij ook een aantal bladen van de Duitse schaakverzamelaarsvereniging de GSM, welke waren meegenomen door Arnold Velden; waarvoor dank.

Om 13.00 uur begon de traditionele grote veiling met maar liefst 271 kavels, waar onder leiding van onze bekwame veilingmeester Nico van der Plas weer fors op geboden werd. Onze veiling begint ook langzamerhand een steeds internationaler karakter te krijgen want vele kavels vonden hun weg binnen Europa maar ook naar de Verenigde Staten en naar Saoedi Arabië om maar eens een paar landen te noemen.

Klapstukken van de veiling waren dit keer onder meer een serie ministerblokken uit België 1995, een luxe sheet zegels van Marokko 1989, een serie postzegels met ontbrekende zwartdruk van Fujeira 1972, Een schaakspel bestaande uit 32 AVON parfumflesjes, een serie van 80 ongebruikte schaaktelefoonkaarten uit Israël en natuurlijk het schilderijtje van de hand van Marijke Bodlaender (eerder onder meer de ontwerpster van één van de door de Motiefgroep uitgegeven ansichtkaarten.)

Kortom een geslaagde dag, met dank aan het echtpaar van der Velden, die ons op deze unieke locatie attent maakten. We komen hier zeker nog een keer terug.

De volgende Benefralux vindt in 2006 in Luxemburg plaats en zal in het teken staan van een in 2006 in Luxemburg uit te komen schaakpostzegel. Naar verwachting zal deze Benefralux in de tweede helft van september plaatsvinden.

door Henk Alberts