Schaakstukkenontwerpwedstrijd 2022
Op 1 januari zijn alle musea dicht, maar niet het Schaakstukkenmuseum in Rotterdam. Dit museum gelegen in de Kubuswoningen in Rotterdam, is op 1 januari altijd open, want traditioneel vindt er in het schaakstukkenmuseum op nieuwjaarsdag de prijsuitreiking van de jaarlijkse schaakstukkenontwerpwedstrijd plaats. Een gezellig evenement met gratis fris-drank, hapjes en ook nog eens de live-muziek van De Balcony Players.

De afgelopen jaren was een dergelijke fysieke prijsuitreiking helaas niet mogelijk, door de lockdown die ook het schaakstukkenmuseum trof. Wel werd vorig jaar – op 1 januari 2022 de prijs voor de schaakstukkenontwerpwedstrijd middels een opgenomen filmpje via internet onthuld.
 
 
Maar dit jaar was alles weer als vanouds. Vanaf circa 14.00 uur was het schaakstukkenmuseum geopend en pakweg een half uurtje later begon de prijsuitreiking van de Schaakstukkenontwerpwedstrijd door de jarige museumdirecteur Ridder Dijkshoorn.

Op de 4e plaatst eindigde dit jaar het schaakspel ‘Kaarsen’ gemaakt door
Daan Matla met 195 (15%) van de 1331 uitgebrachte stemmen.
Derde eindigde het schaakspel ‘Letterlijk en figuurlijk’ van Bert Jurling met 243 stemmen (18%). Tweede werd het schaakspel ‘Sluitring’ met 384 stemmen (29%).
En de winnaar was het schaakspel “Pinguďns’ van de hand van Ivanka Kovacs.

Het winnende schaakspel krijgt, net als alle eerdere winnaars van het schaakstukkenontwerpwedstrijd een plaatsje in het schaakstukkenmuseum, zodat het daar naast de eerdere winnaars van de schaakstukkenontwerpwedstrijd te bewonderen zal zijn.
 
 
 
-----------------

En ook in 2023 is er weer een schaakstukkenontwerpwedstrijd. De zelfgemaakte schaakspellen kunnen nog tot 1 maart 2023 bij het schaakstukkenmuseum afgeleverd worden. Op zaterdag 3 maart, tijdens de Rotterdamse Museumnacht, zullen alle inzendingen dan voor het eerst te zien zijn. En vanaf de museumnacht tot eind 2023 kunnen de bezoekers dan op hun favoriete ontwerp stemmen. En schrijf maar alvast in uw agenda: 1 januari 2024 is de prijsuitreiking van de schaakstukkenontwerpwedstrijd 2023.

Zie voor meer informatie de site van het schaakstukkenmuseum op http://www.schaakstukkenmuseum.nl