Rob Scholte in de Fundatie in Zwolle  
 
In museum de Fundatie in Zwolle is onder de titel 'Reproductie verplicht' een overzichtstentoonstelling over het werk van Rob Scholte te zien.

De naam van de tentoonstelling vestigt de aandacht op het feit dat Scholte in de kunstwereld bekend staat als de koning van het copyright. Afbeeldingen uit kunst, reclame en dagelijks leven zijn uitgangspunt voor zijn schilderijen. Rob Scholte is in het bezit van een gigantisch archief met beeldmateriaal, zijn 'encyclopedie'. Die beelden schildert hij na. Soms letterlijk, maar meestal verandert hij iets, bijvoorbeeld door iets toe te voegen, te vervormen, of weg te halen, etc. Dit is zijn manier van kritiek leveren en vragen stellen.
 
 
In de tentoonstelling hangt ook bovenstaande schilderij. Hierop heeft Rob Scholte een deel van zijn verzameling mappen met allerlei afbeeldingen nageschilderd. Dit inclusief de opschriften op de verschillende mappen. En wat zien wij op de tweede – blauw wit geblokte map staan: ‘Chess (Famous closing moves)’ Daarbij kunnen we overigens slechts raden welke fameuze schaakstelling in deze map zouden kunnen zitten.
 
 
In zijn boek Reisgids voor Schaakliefhebbers uit 2017 beschreef Rob Spaans het Rob Scholte museum in Den Helder.
Rob Spaans schreef daarbij ook dat Rob Scholte op dat moment in een juridische procedure met de gemeente Den Helder gewikkeld was. Nu anno 2022 weten we dat Rob Scholte die strijd (in 2018) verloren heeft. Het museum werd op last van de gemeente gesloten, de kunstwerken verdwenen in een opslag. In het Rob Scholte museum was destijds de vloerkledenserie ‘Faites vos jeux!’ te zien. Een serie van vijf meter hoge vloerkleden, die een kopie van verschillende spelen, zoals mens erger je niet, halma, domino en schaken afbeelden. Ook deze vloerkleden zijn in museum de Fundatie te zien. (Waarbij ik overigens nog niet zeker weet of het schaakbord ook aanwezig is; laat u dus verrassen.)

Museum de Fundatie in Zwolle gaf Rob Scholte alle ruimte om fors uit te pakken. En dat heeft hij gedaan! ‘Reproductie verplicht’ biedt een omvangrijke museaal overzicht van zijn werk en er hangen dan ook zo’n 200 schilderijen in het museum in Zwolle.

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 26 juni 2022.