Tentoonstelling Koninginnen van de Nijl in RMO Leiden
 

In 2010 gaf de Motiefgroep het themanummer 'Het Senetspel in het oude Egypte' (Schaakkoerier nummer 107) geschreven door Jan Koek uit.
Nu in 2016 is er in het rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden de tentoonstelling Koninginnen van de Nijl. Deze tentoonstelling vertelt het
verhaal van beroemde Egyptische koninginnen, de vrouwen van de farao's, als Ahmose Nefertari, Hatsjepsoet, Teje, Nefertiti en Nefertari.

De tentoonstelling bestaat uit ruim driehonderdvijftig topstukken, waaronder zeldzame beelden, prachtige juwelen en luxe gebruiksvoorwerpen. Met kettingen, ringen, glazen parfumflesjes, beschilderde vazen en bronzen spiegels laat de tentoonstelling ons kennismaken met het weelderige leven aan het Egyptische hof. Een uniek onderdeel van de tentoonstelling is de reconstructie van de kamers uit het graf van koningin Nefertari (foto.) Rechts op de foto zien we hoe de bekende afbeelding van het Senetspel in het graf gesitueerd is.
 
Jan Koek geeft in het kader van de tentoonstelling ook nog 2 lezingen: Op 28 december 14.00 over Teje, de grote koninklijke echtgenote en op 15 maart 2017 om 14.00 over Hatsjepsoet en haar tempel te Deir el Bahri.

Henk Alberts