Schaaktentoonstelling 90 jaar Schaakvereniging Oederan
 
Wat doe je als schaakvereniging als je een jubileum te vieren hebt? Je geeft een jubileumboek uit, je houdt een schaaktoernooi of een simultaan en je organiseert nog een jubileumbijeenkomst al dan niet met een goede maaltijd.
Of: je organiseert een tentoonstelling in het plaatselijke museum, de bibliotheek, gemeenschapscentrum of andere locatie. SV Krimpen aan de IJssel deed dit in 2002 en Schaakmat uit Naaldwijk in 2003, maar daarna ken ik weinig voorbeelden van dergelijke tentoonstellingen (als ik de KNSB zelf – 2023 in Amersfoort - even niet meereken. Dus: het wordt weer eens tijd. Wie doet het? En natuurlijk kunnen we als Motiefgroep (weer) meehelpen. Dat levert ook nog een extra publiciteit (en wie weet nieuwe leden.)

In Oederan, ver weg in Duitsland, loopt momenteel wel een dergelijke ten-toonstelling. Namelijk voor het 90-jarige jubileum van de ‘Schachverein Oederan 1934.’ De tentoonstelling wordt onder de naam ‘Acht Quadrat’ georganiseerd in het plaatselijk museum ‘die Weberei.’ (de weverij)

De tentoonstelling gaat over diverse etages en begint met een in de hal van het museum opgesteld groot (grappig) schaakspel.
 
 
Op diverse etages wordt er een brug geslagen tussen het museum (stadsmuseum annex weverij-museum) en het schaakspel. Dit onder het motto ‘chess meets fashion.’ Hiertoe worden er een aantal mode-ontwerpen met schaakbordpatroon tentoongesteld, welke ontwerpen eerder op de schaakolympiade Dresden 2008 te zien waren.

In de tentoonstelling op de bovenste etage wordt aandacht besteed aan de geschiedenis van de ‘Schachverein Oederan 1934. Er worden oude fotoboeken van clubavonden en eerdere jubilea getoond. Er is aandacht voor een simultaan in 1948 tegen de toenmalige sterkste DDR-speler Wolfgang Uhlmann, alsmede is er een oud indelingsbord, posters en nog enige andere zaken uit de geschiedenis van deze schaakclub. Dit alles inclusief de geschiedenis van de voorloper van de vereniging, de ‘Arbeiter-Schachklub Oederan’ die van 1928 tot en met 1933 bestaan heeft.
 
 
Ook is er is aandacht voor de geschiedenis van het schaakspel in het algemeen. En er is – zeer gebruikelijk in dit gebied – aandacht voor de ‘beroemde’ schaakolympiade Leipzig 1960. En verder is er uitgebreid aandacht voor het nabijgelegen Schachdorf Borstendorf, waar sinds circa 1875 Schachbrettfabriken stonden en waar later circa 90% van alle – houten - schaakspelen in de DDR (borden en stukken) geproduceerd werden. Een industrie die na de val van de muur volledig verdwenen is, omdat men niet tegen de goedkopere (plastic) schaakstukken uit het Ruhrgebied kon concurreren.

Er worden ook nog een aantal bijzondere schaakspelen uit het bezit van de leden van de schaakvereniging getoond. Hieronder bijzondere spelen uit Afghanistan, China, Israël en een aantal uit Borstendorf. Daarbij ook diverse in de tweede wereldoorlog in krijgs-gevangenschap gemaakt schaakspel. En tenslotte zien we Harry Potter en Hermelien met een legoschaakspel tegen elkaar spelen.
 
 
Kortom, voor wie toevallig in de buurt is, kan ik aanraden om zeker even te gaan kijken:
Museum die Weberei, Markt 6, Oederan
Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 10.00-17.00 en op Themazondagen 14.00-17.00

De tentoonstelling Acht Quadrat loopt nog t/m 20 oktober 2024