Middeleeuws schaken op Gebroeders van Limburg Festival Nijmegen

Door Joris Leijten& Henk Alberts (foto’s)

Tijdens het middeleeuwse Gebroeders van Limburg Festival op 30 en 31 augustus 2014 in Nijmegen werd middeleeuws geschaakt. Tijdens het festival beelden 700 zg. re-anacters de late middeleeuwen  uit op en rond het Valkhofpark. Het trok ruim 8800 bezoekers. Voor het eerst dit jaar waren er enkele middeleeuwse schaakprogramma onderdelen. Het Festival bestaat al 10 jaar ter ere van de Nijmeegse middeleeuwse kunstenaarsbroers  Van Limburg. In de parken leven de ‘Middeleeuwers” drie dagen authentiek met tenten, kostuums. Elk jaar komen er nieuwe onderdelen bij dit was dat Karel de Grote en middeleeuws schaken.

Zaterdag en zondag werd er op een tijdelijk groot openluchtschaakspel op het  Kelfkensbos plein met re-anacters als levende schaakstukken verschillende stellingen uitgebeeld en toegelicht. De witte koning was “Keizer Karel de Grote” die dit jaar precies 1200 jaar geleden naar Nijmegen kwam.      De witte Loper/ raadsgriffier was Alquin, enkele ridders waren pionnen. In de eenvoudige stellingen werd veel geslagen/ gevochten wat een spektakel gaf.

Zondagmiddag daarna werd in de kelder van het Museum het Valkhof een simultaan gegeven met enkele middeleeuwse regels door in middeleeuws gestoken grootmeester Friso Nijboer (l) en International Meester Hans Klip (r).  Met standaard Staunton stukken werd gespeeld zonder:  eerste twee pionzet, rokade en en-passant. Deze latere toevoegingen op de middeleeuwen maken het spel trager. Vooral kinderen en jongeren gingen de uitdaging aan met Nijboer en Klip. Uiteindelijk won een jongen uit Utrecht. Ook kon er vrij gespeeld worden met een replica’s van het Lewis spel, en Charlemagne spel alla Karel de Grote. Friso en Hans waren erg enthousiast over de eerste mogelijkheid om zo’n nieuwe spelvariant op te stellen. Volgend jaar komen ze graag terug.
   

Zaterdag gaf ons lid Leo Hovestad een interessante lezing over de rol die keizer Karel de Grote had voor het verspreiden van het schaakspel en de regels langs de kastelen en adel in de middeleeuwen. Keizer Karel kreeg een midden oosten variant met kamelen, olifanten etc. van de kalief van Bagdad. Keizer Karel de grote introduceerde nieuwe stukken met hem zelf als ‘koning’, een vrouw, lopers (geestelijke) en paarden en liet het spelen op alle kastelen onder hem.

 

De organisatie is zeer enthousiast over het levend schaakspel dat ze mogelijk ook op andere festivals in binnen andere festivals in binnen en buiten Nederland te organiseren namens middeleeuws Nijmegen.

 

Volgend jaar op 29,30 augustus 2015  is weer een schaakfestival