Levend schaakspel op Gebroeders van Limburg festival 2015

Helaas dit jaar een wat kleiner schaak-programma dan vorig jaar. Geen lezing meer (vorig jaar Leo Hovenstadt), geen simultaan meer en geen middeleeuwse stukken in Museum Valkenhof. Wel weer een levend schaakspel met Keizer Karel de Grote en in het Archief (niet gezien) voor kinderen schaakstellingen om op te lossen.

 

Het levend schaakspel was dit jaar bij op het Marienburgplein, met als schitterende achtergrond de statige (voormalige) Marienburgkapel. Maar het bleek slecht georganiseerd. Enige minuten voor het aanvangstijdstip kwamen er twee vrijwilligers met het (wel heel mooie) stoffen schaakbord en spreidde dit op de grond uit. Ik hoorde ze nog overleggen hoe het bord moest liggen (waar hoort het zwarte hoekveld), maar hun conclusie was, dat dit bij het schaakspel niets uitmaakte. Dat moest dus later weer gecorrigeerd worden. En toen niets! Volgens de spelers was het programma dat overal verspreid werd en dat ook zo op internet stond fout; met andere woorden, ze waren van mening dat ze pas een half uur later gingen beginnen en ze lieten de toeschouwers gewoon wachten.

En dan een half uur later niet de aangekondigde “schaakstellingen laten zien en naspelen met middeleeuwers in kostuum” maar een toneelstukje

op het schaakbord, waarbij je je sterk kon afvragen

of de spelers de spelregels van het schaakspel wel machtig waren. Slaan op b8 en het slaande stuk dan op c8 zetten, mat geven wat geen mat is en een paard dat een bos wortelen krijgt en dan vrijwillig van het bord stapt? En had ik net wat omstanders uitgelegd dat het bij het schaakspel een Dame is en geen Koningin, dit vanwege de notatie. En dan krijg je een speaker die het ook niet lijkt te weten; zie je wel hoor je dan om je heen mompelen.

 

Kortom een leuk middeleeuws festival met de stoet de blijde incomste (uitdaging; probeer in de stoet ons lid van verdienste Joris Leijten te herkennen), met een middeleeuwse markt, met demonstraties en spelen, met rondleidingen (onder andere in de kelders van het huis van de gebroeders van Limburg) en met lezingen (onder andere over het gebedenboek van Maria van Gelre) in het geopende museum het Valkhof. Maar tenzij het sterk verbeterd hoeven we er in 2016 voor het schaakgedeelte niet meer heen te gaan.

 
 

Naschrift: Uit reacties en een filmpje van een andere sessie blijkt dat ik waarschijnlijk de pech had de slechtste sessie, namelijk die met een aantal (inderdaad deels niet-schakers) invallers te treffen. Zo ontbrak bijvoorbeeld de ‘echte’ Karel de Grote omdat deze eerst naar een modeshow moest.

Henk Alberts