Middeleeuws schaken verbeeld

Tijdens het 11e Gebroeders van Limburg Festival, zaterdag 29 en zondag 30 augustus zal opnieuw op verschillende manierenmiddeleeuws geschaakt worden .

Het Gebroeders van Limburg Festival verbeeld het leven de gebroeders Van Limburg en hun 14e eeuwse middeleeuwse tijdgenoten in Nijmegen aan het Gelderse en Franse Hof.  De miniaturen die de Gebroeders Herman, Paul, en Johan  van Limburg hebben geschilderd voor de hoven geven een beeld van de Middeleeuwen die in detail wordt uitgebeeld. Helaas hebben zij geen schaakscčne afgebeeld maar weten we uit andere bronnen dat er in de middeleeuwen veel geschaakt werd aan het hof tussen mannen en mannen en vrouwen.

Vorig jaar is het festival begonnen met een levend schaakspel groep waar we schaakstellingen laten zien  en naspelen met middeleeuwers in kostuum.  Keizer Karel de Grote, die het schaakspel heeft verspreid over West-Europa, zal aantreden als witte koning  de zwarte koning is koning ton.

 

Zaterdag 29 augustus zal dit gebeuren om 14:00 uur en om 15:00 uur twee voorstellingen en op zondag om 14:30 en 15:30 uur op het Marienburgplein.

 

Op zondag is daarvoor de grote Blijde incomste stoet te zien door de stad met alle middeleeuwers.

 

 

In de Archief aan het plein zal geschaakt kunnen worden o.a. met ‘middeleeuwse” stukken en  stellingen opgelost voor kinderen. IM David Miedema, Valerie Jansen en ander schaakuitleg geven en spelen. Het is een samenwerking met UVS schaakclub van Nijmegen.

Voor sommige plekken op het festival zal entree geheven worden in het kader van en combiticket van (5,00) voor Valkhofpark met kampementen, Stevenskerk, Museum het Valkhof.

Dit jaar zullen er helaas geen lezingen zijn over het schaken en of een simultaan.

Opvallend genoeg zijn er over de schaakstukken in de middeleeuwen nog diverse theorieën van hele abstracte stukken van hout en of kristal (Karel de Grote Aken) tot hele figuratieve stukken Karel de Grote Parijs zg. Charlemangespel en het Lewis spel uit Scandinavië. Hier is nog veel onderzoeksmogelijkheid tot uitwerking en verwerking. In Nederland zijn tot nu toe veel enkele stukken gevonden die niet aan elkaar te koppelen zijn.

door Joris Leijten