Maandag 7 Oktober 2002,    Rotterdams dagblad

 

Zelfs Lucky Luke kan niet zonder schaakbord

Krimpen aan den IJssel - Een handgebaar is genoeg om te bieden. ,,4 euro voor nummer vier. 4 euro 25. 4 euro 50.'' Geroutineerd kijkt de veilingmeester rond in het zaaltje. Steekt verder niemand zijn hand omhoog dan is het gedaan.

Eenmaal, andermaal, verkocht, denkt de argeloze bezoeker. De veilingmeester laat die kreet echter achterwege en gaat gewoon stug door met het volgende artikel.

 

Theelepeltje

Schilderijen worden niet geveild. Het gaat om schaken. Postzegels met een schaakstuk erop, glazen met een schaakbord, of een theelepeltje.

Je kunt het zo gek niet bedenken. Een stripboek van Lucky Luke, met de stripheld al schakend met Jolly Jumper op de cover? Het ligt gewoon op tafel. Een das met een schaakmotiefje? Welke liefhebber wil die niet hebben.

De schaakveiling, zaterdag in De Tuyter in Krimpen, is onderdeel van het 75-jarig jubileum van de schaakvereniging Krimpen aan den IJssel. Opgericht op 30 september 1927 en inmiddels rond de honderd leden rijk. De vereniging heeft zelfs een jubileumboek geschreven, dat zaterdag aan burgemeester Ries Jansen werd overhandigd.

Leden en oud-leden zijn afgekomen op het feestje in De Tuyter. Zij konden een tentoonstelling bekijken, luisteren naar een lezing, of gewoon een potje schaken.

Een dikke 150 mensen zijn volgens Kees van der Waal, de pr- man van de schaakvereniging, gekomen.

,,We zijn een grote vereniging. Schaakverenigingen hebben gemiddeld dertig leden,'' stelt Van der Waal. Zelf is hij al lid sinds 1970. Nog altijd doet hij mee aan de interne competitie. De denksport heeft volgens Van der Waal genoeg aantrekkingskracht op jonge mensen. ,,De aanwas van jongeren is groot. Het probleem is eigenlijk dat je ze moeilijk vast kunt houden. Als ze eenmaal een jaar of vijftien, zestien zijn dan krijgen ze andere interesses.''

 

Schaakcomputer

Computerspelletjes hebben ook grote aantrekkingskracht op jongeren. Wat te denken van een potje schaken op de computer, of erger tegen een schaakcomputer? Waarom zou je op schaken gaan als je thuis op de bank je hersens kunt pijnigen? Van der Waal ziet dat anders. ,,De schaakcomputer is voor ons geen concurrentie,'' zegt hij stellig. Een beetje schaakcomputer is volgens hem moeilijk te verslaan. Maar het belangrijkste is dat de computer geen emotie toont. ,,Normaal kun je met een zet een tegenstander nog wel eens overrompelen. Een beetje bluffen.''

 

Superschaak

Het jubileum is niet alleen een gezellig onderonsje voor leden en oud-leden. Een enkeling ziet zijn kans schoon om een alternatief schaakspel te promoten. Hans van Haeringen bijvoorbeeld uit Pijnacker.

Deze wiskundige heeft eigenhandig een nieuw schaakspel ontworpen, Superschaak. Van Haeringen stapt af van de gewone stukken. Een koningin is niet zo maar een koningin, een toren niet zo maar een toren. Nee, bij hem gaat het om de keizer, magiër of ambassadeur. Tien jaar is hij er mee bezig en hij heeft er zelfs een boek over geschreven. En waarom? ,,Het huidige schaakspel is niet creatief genoeg.''

 

Conservatief

De wiskundige weet het zeker. Zijn spel is veel leuker dan het aloude schaakspel. Maar of iedereen massaal overstag gaat, is de vraag, want zo zegt hijzelf: ,,De meeste schakers zijn conservatief.'' Misschien zijn zijn ideeën wel aangeslagen bij het volgende jubileum van de schaakvereniging Krimpen aan den IJssel.