Schaakpostzegel op velletje '2016 Jaar van het boek'
Het jaar 2016 is door de Koninklijke Bibliotheek, het Letterkundig Museum, Stichting CPNB, de Bijzondere Collecties UvA, de Leescoalitie, Stichting Lezen en Stichting Lezen & Schrijven en nog een aantal andere organisaties in Nederland en Vlaanderen uitgeroepen tot het Jaar van het boek.
 
Doel van het Jaar van het boek is om “het boek in al zijn verschijningsvormen te vieren.” Daartoe worden er door bovengenoemde organisaties in 2016 allerlei activiteiten rond het boek georganiseerd. Zo zijn Nederland en Vlaanderen gastland op de Frankfurter Buchmesse, er is een literair benefiet in de Stadsschouwburg Amsterdam, auteurs openen een schrijversbos en er zijn tal van andere activiteiten in  boekhandels, bibliotheken, musea, scholen en culturele instellingen. Op de bijbehorende website www.2016jaarvanhetboek.nl staan alle activiteiten vermeld.

 De meest in het oog lopende activiteit was de verkiezing van het Belangrijkste Boek. Deze verkiezing werd op 22 april afgetrapt in De Wereld Draait Door en daarna konden tot 23 september 17.00 uur alle Nederlanders via de site www.belangrijksteboek.nl stemmen op het boek of de boeken die zijzelf het belangrijkst vonden. Het kon gaan om een boek dat een cruciale rol speelde in iemands leven, dat indrukwekkend werd gevonden of dat het wereldbeeld van lezers heeft doen veranderen.
In totaal werden er bijna 75.000 stemmen op ongeveer 3800 verschillende boeken uitgebracht.

Tot belangrijkste boek van Nederland werd ‘de nieuwe Bijbelvertaling’ gekozen. ‘Het Achterhuis’, het dagboek van Anne Frank, eindigde op de 2e plaats en ‘In de ban van de ring’ van de Engelse schrijver Tolkien werd 3e. Daarachter eindigde op de plaatsen 4e t/m 15e plek achtereenvolgens ‘Kruistocht in spijkerbroek (Thea Beckman), ‘De interpretatie van de betekenissen van de Koran’ (Aboe Ismail), ‘De ontdekking (de hemel’ (Harry Mulisch),
‘Haar naam was Sarah’ (Tatiana de Rosnay), ‘Hersenschimmen’ (Bernlef), ‘De vliegeraar’ (Khaled Hosseini), ‘Alleen op de wereld’ (Hector Malot), ‘De donkere kamer van Damocles’ Willem Frederik Hermans), ‘Paaz’ (Myrthe van der Meer), ‘Jip en Janneke’ (Annie M.G. Schmidt),  ‘Max Havelaar of de koffiveilingen der Nederlandsche Handelmaatschappy’ (Eduard Douwes Dekker), ‘De brief voor de koning’ (Tonke Dragt) en ‘Harry Potter en de steen der wijzen’ (J.K. Rowling).

  
Ook wordt er door PostNL In het kader van het Jaar van het Boek een postzegelvel uitgegeven. Op dit velletje Jaar van het Boek (zie afbeelding volgende pagina) staan op tien postzegels tien bijzondere boeken uit de Koninklijke Bibliotheek afgebeeld. En op het Achterhuis van Anne Frank na zijn het heel andere titels dan die uit de verkiezing van het belangrijkste boek naar voren kwamen.
 
PostNL liet het velletje het Jaar van het Boek ontwerpen door grafisch ontwerper Niels Schrader, die een omgevallen boekenkast als uitgangspunt nam. Schrader: “In dit ontwerp zijn de boeken verspreid terecht gekomen in een horizontaal vlak. Als je een boekenkast laat kantelen, komen de boeken verspreid in een horizontaal vlak terecht. Als je daar dan van bovenaf op neerkijkt, ontstaat een landschap van boeken. Vergelijk het maar met een satelliet- of luchtfoto zoals je op Google Earth ziet. Alleen hebben nu boeken de plek van gebouwen ingenomen. Er zijn foto’s van boeken die bijvoorbeeld zijn opengeslagen of met een voor-, achterkant of alleen de rug van het boek. Er ontstaat dan een landschap van boeken, als je daar van bovenaf op neerkijkt. Dat noemen we tegenwoordig een bookscape”, aldus Schrader.
 
Het velletje toont tien met titel en schrijver herken-bare boeken (overzichtelijk gegroepeerd) en veertien titel- en schrijversloze boeken (chaotisch weergegeven, zoals dat ten gevolge van een kantelende boekenkast kan zijn.)
 
De tien afgebeelde boeken op het velletje zijn op diversiteit geselecteerd, en dit zowel in genre als in periode. Het gaat om dagboeken, jeugdboeken, leerboeken, prentenboeken en literatuur.
 
Op het velletje zijn van links naar rechts afgebeeld:
1) H.N. Werkman: Chassidische legende (1942-1943)
2) Jan Wolkers: Turks fruit (1e druk 1969)
3) Anne Frank: Het Achterhuis (1947)
4) Karel van Mander: Het Schilder-Boeck (1604)
5) Herman Gorter: Mei (1889)
6) H. de Roos: De schippers van de Kameleon (1949)
7) Jac. P. Thijsse: Zomer (1907)
8) Spinoza: Opera Posthuma (Ethica, 1677)
9) Max Euwe / Albert Loon: Oom Jan leert zijn neefje schaken
10) Jacob van Maerlant: De naturen bloeme (ca 1266)
 
De uitgiftedatum van het velletje is 12 september 2016.
En het eerste velletje werd tijdens de opening van de Boekenparade in de Tolhuistuin in Amsterdam uitgereikt aan Eppo van Nispen tot Sevenaar, de voorzitter van de Stichting 2016 jaar van het Boek.
Op de tien postzegels ‘2016 Jaar van het Boek’ staat ‘Nederland 1’, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland.
 
Naast het velletje van 10 postzegels is er op 12 september ook een prestigeboekje uitgegeven.
Het boekje bevat de tien postzegels in het kader van het Jaar van het Boek en uitgebreide achtergrondinformatie.
Het boekje kost 12,45 Euro. Het velletje 7,30 Euro.

 En bij de tien afgebeelde boeken dus ook Max Euwe / Albert Loon: Oom Jan leert zijn neefje schaken. De toelichting bij de schaakpostzegel:
 
Op een speelse, eenvoudige en toegankelijke wijze brengen de auteurs Max Euwe (1901 – 1981) en Albert Loon de geheimen en grondbeginselen van het schaakspel stapsgewijs in 19 hoofdstukken onder de aandacht van vooral jongere aspirant-schakers. Dit aantrekkelijke instructieboek is in 1935 verschenen. Bij iedere herdruk (25e druk is gepasseerd) wordt de tekst steeds bijgesteld en aangepast.

Verder zijn er 2 Eerste dag enveloppen uitgegeven, elk met 6 van de 12 zegels van het blokje. Onderstaande de  Eerste dag enveloppe met de schaakzegel.