Tentoonstelling ‘de onbekende Escher’ in huis van het boek in Den Haag

 
In het Eschermuseum in den Haag is permanent de Metamorfose van Escher te zien. Een voorstelling waarvan een origineel ooit in een postkantoor in Den Haag hing en welk origineel al weer sinds 2008 in een vertrekhal op Schiphol te zien is.
 
 
Maar voor wie daar in geïnteresseerd is zijn momenteel in het museum het huis van het boek in Den Haag t/m 7 januari in de tijdelijke tentoonstelling ‘de onbekende Escher’ ook houtblokken waarmee de Metamorfose gemaakt is te zien. Het museum van het boek verwierf in vanaf het midden van de jaren ‘50 van de vorige eeuw uit verschillende bronnen belangrijke archivalia van Maurits Escher uit het archief van diens uitgever, de bibliofiele Stichting De Roos. Dit dossier kon worden aangevuld met verdere correspondentie, tekeningen en schetsen uit het archief van de vormgever van het boek, Aldert Witte en uit de bibliotheek van de verzamelaar Eugène Strens. Daardoor heeft het huis van het boek het nodige werk van Escher.

Van 1 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 toont Huis van het boek een onbekende kant van de wereldberoemde kunstenaar M.C. Escher. In het Escher-jaar 2023 laat het museum een overzicht zien van werk dat Escher in opdracht maakte. Een deel van dit werk, waaronder originele tekeningen, was nog niet eerder voor het grote publiek te zien. Het omvat boekillustraties, nieuwjaarskaarten, uitnodigingen, programma-boekjes, ex librissen, postzegels en bankbiljetten, afkomstig uit de collectie van het museum, particulieren en publieke instellingen.

Daarbij dus ook de hout-blokken waarmee de Metamorfose gemaakt is, zijnde een onderdeel van ‘Regelmatige Vlakverdeling,’ de uitgave die Escher in 1958 voor Stichting De Roos maakte. Hiervan bezit het museum naast tekeningen en correspondentie, de complete set van zes door Escher gesneden hout-blokken. Deze staan met het boek centraal in de tentoonstelling.