Tentoonstelling ‘Binnen kijken bij Matthijs Röling’ in Museum Wierdenland in Ezinge
 
Van 17 december 2022 t/m 4 juni 2023 is in museum Wierdenland in Ezinge
De tentoonstelling ‘Binnen kijken bij Matthijs Röling’ te zien.

Al meer dan vijftig jaar woont Matthijs Röling, geboren op 3 maart 1943 in Oostkapelle, nu in een monumentale boerderij die in Ezinge op een steenworp afstand van Museum Wierdenland staat. Het is de aanleiding om zijn tachtigste verjaardag middels een grote jubileumtentoonstelling in dat museum te vieren. Die tentoonstelling is in nauw overleg met Matthijs Röling en zijn familie tot stand gekomen en heeft als thema ‘binnen’. Binnen dat thema worden schilderijen van de hand van Matthijs Röling getoond. Die schilderijen met onder meer interieurs, stillevens en portretten geven tezamen een kijkje bij Matthijs Röling binnen.

Behalve veel schilderijen is er ook aandacht voor het interieur van de boerderij in Ezinge, waarin Röling al meer dan 50 jaar woont en waarin hij ook diverse muurschilderingen maakte. Door zijn hele huis heen heeft Röling muurschilderingen gemaakt. Hoogtepunten zijn voor hem die in
zijn atelier, keuken en serre. Speciaal voor deze tentoonstelling fotografeerde Mischa Keijser het interieur van de monumentale boerderij. Een selectie van deze foto's is in de tentoonstelling te zien.

De kunstenaar Matthijs Röling volgde in zijn jeugd lessen aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten en aan de Rijksacademie te Amsterdam. Beide opleidingen maakte hij niet af; hij zocht liever zijn eigen weg. En in een tijd dat velen abstract gingen werken, bleef Röling juist bewust op het figuratieve pad. Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl, waarbij hij zich door de Italiaanse Renaissance liet inspireren.
    De artistieke doorbraak van Matthijs Röling kwam in 1976 met een serie stillevens ‘de Vier Jaargetijden’, ook wel de ‘kastjes’ genoemd.

In vier schilderijen, zoekplaatjes met veel oog voor detail en vol met symboliek beeldt Matthijs Röling hierin de vier jaargetijden, Lente, Zomer, Herfst en Winter uit.

In het kastje ‘Zomer’ zien we onder andere een schaakbord, een wereldbol, een aantal potten, fruit op een bord, een ansichtkaart en nog veel meer. Aan de fleurigheid kun je zien dat het zomer is. Röling gebruikte warme, zonnige kleuren en vrolijkheid. Rood daarom erg aanwezige kleur en alle tinten worden gebruikt wat een rustgevend maar toch levendig gevoel geeft. Ook blauw komt erg terug in dit schilderij. Naast de wereldbol kom je over het hele doek kleine blauwe vakjes tegen zoals in de tegels, de papieren hangers en de geometrische figuren. Het geeft een wat onwerkelijk gevoel doordat de kleuren net iets warmer zijn als in het echt. De Vier Jaargetijden zijn uiteraard te zien bij de tentoonstelling in museum Wierdenland.

 
(afbeelding hiernaast). Matthijs Röling schilderde dit werk, olieverf op doek, in 1978. In alle eenvoud is er een schaakbord te zien, waarop een (lege) beker en twee schaaltjes, respectievelijk gevuld met pruimen en met eieren.

Verdere landelijke bekendheid en waardering kreeg Matthijs Röling met zijn monumentale wandschilderingen die hij met Wout Muller maakte. Begin jaren tachtig werd hij samen met Wout Muller in de gelegenheid gesteld het Nijsinghhuis te Eelde van wandschilderingen te voorzien. Hierna volgde andere opdrachten vergelijkbare opdrachten in met name Noord-Nederland. 
Een ander schaakschilderij dat op de tentoonstelling te zien is, is het bekende schilderij ‘Pruimen en eieren’ Het oeuvre van Matthijs Röling omvat inmiddels een periode van zo'n 35 jaar en vertoont ondanks een verandering in stijl grote consistentie. De thema's in Rölings werk zijn veelomvattend: stillevens, interieurs, portretten, naakten, landschappen en mythologische voorstellingen. Maar als één van de weinigen nam hij het in de jaren zeventig openlijk op voor de figuratieve schilderkunst. 'Dat alleenzaligmakende van de moderne kunst stond mij verschrikkelijk tegen. Ik ben een conservatief in die zin dat ik vind dat je het goede moet behouden.

Niet zozeer het object zelf, maar de wijze waarop het geschilderd is, is voor Matthijs Röling van belang. De stofuitdrukking, lichtval en kleuren zijn de werkelijke reden om te schilderen. Zijn jeugd, het dagelijks leven en de klassieke oudheid zijn zijn inspiratiebronnen.

De kunstenaar ontkent niet dat zijn schilderijen soms een vlucht zijn uit de dagelijkse realiteit. 'Ik heb niet veel pretenties of boodschappen aan de wereld. Ik ben een escapist die naar elders verlangt, naar rust en genot; weg van deze rotwereld waar ik veel van houd.' Als schilder en als voormalig docent aan de Academie Minerva te Groningen heeft Röling grote kennis van en belangstelling voor de kunstgeschiedenis.


In een door het museum Wierdenland eerder uitgegeven catalogus ‘Tuin in Ezinge’ (te koop in de museumwinkel voor 20 Euro), zijn ook beide onderstaande schilderijen uit respectievelijk 19669 en 1985 te vinden (De laatste slechts een detail, begreep ik.) Of deze beide werken ook op de tentoonstelling te zien zijn is mij op dit moment onbekend.
 
 
Tijdens de tentoonstelling 'Binnen kijken bij Matthijs Röling' kunnen de bezoekers in de filmzaal een documentaire bekijken die in 2018 van de kunstenaar is gemaakt. De film duurt 50 minuten. Hij wordt elke dag om 13.45 en om 15.45 getoond.

Museum Wierdenland, Van Swinderenweg 10, 9891 AD Ezinge

Geopend:
november t/m maart: dinsdag t/m zondag, 13-17 uur.
april t/m oktober: dinsdag t/m zondag, 11-17 uur.