Euwe-zegel bij Motiefgroep Schaken 

 

15 december 2010 ; 

75 jarig lustrum van de overwinning (slotpartij) van Max Euwe

in de match Euwe – Aljechin  1935                                                 door Joris Leijten

 

 

Schaakkoerier 109 heeft ook enigszins een thema en wel MAX EUWE.

 

Dit thema is ter ere van het 75 jarig lustrum van de match om het wereldkampioenschap Schaken tussen MAX EUWE en Alexander Aljechin in 1935. De laatste wedstrijd werd gespeeld op 15 december 1935, de dag dat Schaakkoerier 109 uitkomt. 

 

Speciaal voor deze gelegenheid heeft de Motiefgroep voor alle leden een speciale Euwe Postzegel ontworpen (oplage 1000 stuks) en uitgegeven via de TNT post, waarmee de enveloppe van Schaakkoerier 109 is gefrankeerd.

 

De enveloppe met gestempelde Euwe zegel wordt weer een collectie-item dat niet in een verzameling mag ontbreken (deze legale postzegels kan men tegenwoordig zelf laten drukken; ze komen niet in de handel).

 

Schaakkoerier 53 in 2001 was een echte special over Euwe ter gelegenheid van de 100e geboortedag van Euwe op 20 mei 2001. Toen heeft de TNT twee reguliere postzegels uitgegeven die ook echt in de handel zijn verkocht.

 

Max Euwe

1901 - 1981V

Max Euwe wordt geboren op 20 mei 1901 in de wijk Watergraafsmeer te Amsterdam-Oost.  Daar groeit hij op met interesse voor voetbal onder de rook van het oude AJAX stadion. Hij richt met vrienden een straatvoetbalvereniging op. Pas later komt de interesse voor het schaakspel.

Max Euwe wordt in eerste instantie wiskundeleraar en gaat lesgeven op het Gemeentelijk Meisjeslyceum aan de Reinier Vinkleskade in Amsterdam-Zuid. In zijn vakanties gaat hij als hobby schaaktoernooien spelen met wisselend succes. Hij wordt bij verschillende toernooien wel herkend als potentiële topper.

Euwe gaat ook enkele tweekampen spelen tegen toppers voordat hij door wereldkampioen Alexander Aljechin wordt uitgedaagd om te strijden om het wereldkampioenschap.  Alexander Aljechin wil in eerste instantie de match gaan spelen op een cruiseschip tussen Amsterdam en Indonesië, waarbij ze om de paar dagen een match zullen spelen.  Dit voorstel slaat Max Euwe af. Wel wil hij de match spelen in 1935 reizend langs 14 verschillende speelsteden in geheel Nederland.

De locale verenigingen mogen de match uitnodigen en betalen de kosten voor de organisatie, wat tijdens de crisisjaren geen gemakkelijk opgave is.

 

 

De match wordt een prachtige ontspanningsmogelijkheid voor de vele werkelozen in de crisistijd. Zeker als de Match spannend wordt naar mate de wedstrijd vordert.  Vele mensen gaan de partijen naspelen in schaakverenigingen en volgen de partijen in de kranten. Nieuwe Schaakverenigingen rijzen als paddenstoelen uit de grond.  Vele van deze verenigingen bestaan nog steeds en bestaan dit jaar dus 75 jaar. De Nederlandse Schaak- Bond wordt door deze grote belangstelling “Koninklijk”.

Op de laatste dag, 15 december 1935, in Amsterdam nadat Aljechin remise aanbiedt en daarom de achterstand niet meer kan inlopen, breekt er er een groots volksfeest uit. Er wordt zelfs een heuse “Euwe marsch” gecomponeerd. Max Euwe is wereldkampioen!

Euwe blijft zichzelf en gaat niet naast zijn schoenen lopen.  Hij blijft leraar.  Twee jaar later in 1937 verliest hij zijn titel helaas weer in een zelfde soort match reizend door Nederland, waarbij het enthousiasme van het publiek even groot is. Euwe blijft schaken en doet nog vaak mee aan het Nederlands kampioenschap.

Na het overlijden van wereldkampioen Alexander Aljechin in 1946 kan Max Euwe de titel als laatst levende wereldkampioen terugkrijgen, maar Max Euwe weigert dat en stelt een Wereldkampioenschap voor in een toernooivorm dat uiteindelijk in Den Haag en in Moskou gespeeld wordt in 1948. Alle toppers spelen hier tegen elkaar om de titel. Bodwinnik wint het toernooi en mag zich wereldkampioen noemen.

Van 1970 t/m 1978 is Max Euwe FIDE voorzitter en bemiddelt tijdens de match om het Wereldkampioenschap het conflict tussen Fischer en Spaskky op IJsland.

Op 18 November 1981 op 80 jarige leeftijd overlijdt Max Euwe en wordt hij gecremeerd.