vorige

 

 

 

 

Nederland, 31 mei 2023

 

Het postzegelvelletje wordt uitgegeven t.g.v. het 150-jarig bestaan van de KNSB. De oplage is 5000 vellen. De prijs voor een vel met 10 postzegels is € 10,10.
Het ontwerp is gemaakt door grafisch ontwerper Wout de Vringer uit Den Haag.

De 10 verschillende zegels op het velletje vormen samen een zwevend schaakbord, de 32 stukken zijn allen aanwezig en op de zegels worden een aantal schaaktermen, namelijk röntgenschaak, dubbelschaak, en passant slaan, minorpromotie, aftrekaanval, offer, lokken en penning uitgebeeld.
Deze schaaktermen worden vervolgens in de randen van het blokje verder – in eenvoudige termen - verklaard. Een voorbeeld daarvan:
‘Aftrekaanval: je speelt een stuk dat voor een Dame, Toren of Loper staat weg, zodat er twee aanvallen ontstaan.’

De 10 verschillende postzegels zijn – onbelangrijk voor de verzamelaar – allemaal individueel voor het verzenden van brieven en andere post te gebruiken. Zo staat op iedere postzegel de waarde (1) en onderaan een vooraanzicht van een aantal losse schaakstukken. Op het velletje vormen de postzegels met de zwarte schaakstukken de bovenste rij en de zegels met de witte schaakstukken de onderste rij van het postzegelvelletje. Op die manier zijn alle 32 schaakstukken op het velletje afgebeeld op de manier zoals ze bij het begin van een schaakpartij op het bord staan opgesteld.
Verder zet op de postzegel linksboven een mannenhand met de witte dame de
zwarte koning schaakmat. En op postzegel rechtsboven doet een vrouwenhand met de zwarte dame hetzelfde bij de witte koning.

     naar start Nederlandse schaakpostzegels