Schaaktentoonstelling in Essen-Borbock (Duitsland)           

Op ontdekkingsreis in de bonte Schaakwereld”

 

Niet zo ver over de grens, in de oude Cuesterey (Kosterij) in Essen-Borbeck wordt op dit moment een schaaktentoonstelling gehouden. Deze tentoonstelling bestaat uit onder meer 100 schaakspelen, stammende uit circa 30 land en en beslaat in totaal meer dan 3.000 schaakstukken. Al dit moois komt uit de verzameling van de in Essen-Borbeck wonende schaakverzamelaar Karl Heinz Podzielny, bij ons ook bekend als vice-voorzitter van de Duitse Motiefgroep Schaken, de GSM.

Pronkstuk op de tentoonstelling is het waardevolle schaakspel "De Bruiloft van de Maharadja." Bij dit spel is de Maharadja, de Indische vorst, de Koning, welke omgeven is door een bonte pracht van kunstvol gesneden olifanten, kamelen en andere figuren.

Rijk versiert zijn ook de schaakstukken uit Indochina, welke Boeddha, tempels en slangenbezweerders voorstellen. Uit Afrika is er een schaakspel uit Namibië, met Giraffen en Antilopen en een schaakspel uit Egypte gemaakt uit kamelenbotten. Verder een schaakspel Azteken uit Mexico, welke vervaardigd is uit onyx. Uit Midden-Amerika komt een schaakspel uit Nicaragua, en uit Zuid-Amerika kommen de Colombiaanse Torero’s en Boliviaanse Indianen. Verder zijn er Eskimo’s, iglo’s en eisberen uit Noord-Amerika Matrjoschkas uit Rusland en Flamingodanser uit Spanje te zien. 

De tentoonstelling is verder een Cultuurhistorische reis in het verleden met soldaten uit alle tijden, zoals kruisridder, Romeinen en Germanen. Verder zijn er een aantal schaakspelen die Duitse soldaten uit de beide wereldoorlogen in gevangenschap hebben vervaardigd. Jongere bezoekers zullen vooral de modernere figuren, zoals Fred Flinstone, Darth Vader en Asterix en Obelix kunnen waarderen. Maar daarnaast zijn er ook spelen met hobbelpaarden (uit porselein), stoomlocomotieven, Harlekijntjes en teddyberen, en uit het waterrijk zeemeerminnen, zeepaardjes en Neptunus himself. En voor de meer volwassen bezoekers zijn er de schaakborden met drankglaasjes, parfumflesjes en vingerhoedjes. Verder zijn er de meest vreemdsoortige materialen te bewonderen.

Naast houten schaakfiguren, teruggaande tot het begin van de18e eeuw, zijn er schaakspelen uit elfenbeen, glas, messing, speksteen, hoefnagels, schroeven en zelfs een spel uit rendierhoorn.

Het kleinste schaakspel is slechts 5x5 centimeter groot, het zwaarste schaakspel weegt maar liefst 30 pond.

 

Naast de schaakspelen is een verder blikvanger in de oude Cuesterey is de postzegelverzameling van Karl Heinz Podzielny, welke het afwisselingsrijke Schaakgeschiedenis van ongeveer de laatste 200 jaar illustreert. En de tentoonstelling wordt gecompleteerd met een  selectie van de meest verschillende zaken rondom het thema schaken. Daarbij onder meer 50 foto’s, diverse schaakboeken, sierspelden, vaantjes, alsmede gebruiksvoorwerpen zoals paraplu’s, T-shirts en kopjes.

Als toegift wordt bij de tentoonstelling op diverse dagen een zelfgebakken schaakkoek geserveerd. Verder zijn er in Essen-Borbeck op sommige dagen ook nog een aantal andere activiteiten, zoals een simultaantoernooi, een schaakcursus, een aantal lezingen over schaakliteratuur, de mogelijkheid om zelf schaakstukken te maken en men kan een kijkje nemen bij de Schaakkampioenschap van de Stad Essen. 

 

Tentoonstellingsgegevens:

Tentoonstelling van 20 November 2005 t/m 6 Januari 2006, 

Museum Alte Cuesterey, Weidkamp 10, Essen-Borbeck.

Openingstijden: 15.00 tot 19.00 en op afspraak

Gesloten op maandagen en op 24. en 25. December, Oudejaarsdag en Nieuwjaarsdag.

Op 2e Kerstdag geopend.

Programma overige schaakactiviteiten:

Zaterdag 19.11. 17 uur

Opening van de tentoonstelling door Dr. Detlef Wiegand,  Voorzitter Briefmarken-Sammlervereins Posthorn Essen-Borbeck e.v.

 

Vrijdag 25.11. 17 uur

Schaak-beginnerslessen onder leiding van Siegfried Kipper

 

Zondag 27.11. vanaf 11 uur

Borbecker Kerstmarkt

op de Borbecker Platz en in de oude Cuesterey

 

Vrijdag 02.12. 17 uur

Schaak-beginnerslessen onder leiding van Siegfried Kipper

 

Zaterdag 03.12. 19 uur

Lezing “Literaire Schaak-zetten"

Franz Josef Gründges leest voor uit werken van von Zweig, Dürrenmatt, Nabokov, Lessing e.a.

 

Woensdag - Vrijdag 07.-09.12. vanaf 19 uur

en Zaterdag 10.12. vanaf 15 uur

Schaakkampioenschap van de Stad Essen

 

Woensdag - Vrijdag 15.-16.12. vanaf 19 uur

en Zaterdag 17.12. vanaf 15 uur

Schaakkampioenschap van de Stad Essen

 

Woensdag 28.12. 16 uur

Simultaantoernooi met Internationaal Schaakgrootmeester Vlastimil Hort. (Geen deelnamekosten, wegens begrensde deelnemersaantallen aanmelding vooraf op telefoon: 0201/672543 of per E-mail aan siggi.kipper@t-online.de

 

Donderdag 29.12. 14 uur

Hobbycursus "Zelf schaakstukken maken" onder leiding van Hannelore Diekmann (wegens begrensde deelnemersaantallen aanmelding vooraf op telefoon: 0201/36 43 528)