Geslaagde Benefralux in Differdange, Luxemburg

Op zaterdag 30 september 2006 vond in Differdange, Luxemburg de 11e Benefralux plaats. Datum en land waren niet willekeurig gekozen, immers op dinsdag 26 september werd in Luxemburg een schaakzegel uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan van de Luxemburgse Schaakfederatie.

De dag was goed georganiseerd in Differdange-Obercorn in het Centre Marcel Noppeney. Daarbij was de dag goed bezocht met deelnemers uit België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en zelfs Italië. Nederland was hierbij vertegenwoordigd door Hela van der Plas, Truusje Couwenbergh, Nico van der Plas, Godfried Couwenbergh alsmede door ondergetekende Henk Alberts. En de goede opkomst was niet ten onrechte, want naast de gebruikelijke mogelijkheid tot ruilen, kopen, verkopen en het uitwisselen van kennis en nieuwtjes, was er een niet onaardige tentoonstelling van de hand van Paul Goerens (e.a.) met thema’s als schaken en dieren, de schaakstukken, de loop der stukken, wereldkampioenen schaak, schaakolympiades en nog veel meer.

Ook was er de veiling met een nogal verassende veilingmeester. Want omdat de plaatselijke veilingmeester slecht bij stem was (ja ja) trad onze eigen Nico van der Plas – in onvervalst Frans – als plaatselijke veilingmeester op.   

En er waren ook de nodige bijzondere uitgaven te noteren:

1. de Luxemburgse schaakpostzegel

2. ansichtkaart Benefralux XI, Differdange/Luxembourg,

   30 septembre 2006 (Luxemburgse Post meng.post.lu)

3. enveloppe Federation Luxembourgeoise des Échecs,

   75e Anniversaire 1931-2006

4. ansichtkaart Jeu d’echecs (Luxemburgse schaakbond)

5. ontwerp ansichtkaart Benefralux XI, Differdange/Luxembourg,

   30 septembre 2006

   (afgekeurd door de Luxemburgse Post, want met afbeeldingen

    van Philidor-munt en telefoonkaart Delft, waarover men het

    copyright niet bezat) meng.post.lu)

Daarnaast kregen alle aanwezigen een geplastificeerd blad met daarop ondermeer de Luxemburgse zegel met eerste dagstempel en logo en stempel van Marostica 2006 kado.

Na afloop werd het nog een gezellige avond met – tot in de late uurtjes - een diner in Hôtel Petit Casino. (Welke maaltijd wat later begon omdat een van de deelnemers eerst nog even voor het Luxemburgs teamkampioenschap (10 teams) dat ook dit weekend gespeeld werd, moest spelen.)

Tot slot verzorgde Nico van der Plas, samen met de Luxemburger François Riva nog de verzending van Schaakkoerier 84 – met het special eerste dagstempel – uit Luxemburg. Waarvoor dank.   

In 2007 vind de Benefralux in Frankrijk plaatst. Plaats, datum en locatie zijn nog niet bekend, doch er wordt door de Fransen hardop over Metz gesproken. En in 2008 is de Benefralux in België. Pakt u maar alvast uw agenda; 20 september 2008 te Deurne (Antwerpen.) Dit ter gelegenheid van het jubileum aldaar. Mogelijk komt er dan ook een Belgische zegel uit.

door Henk Alberts

 

zie ook het overzicht BENEFRALUX door de jaren heen