Gezellige Benefralux in Deurne

                                                                                                                    door Henk Alberts

 

Op 12 oktober vond in Deurne (bij Eindhoven) de 18e Benefralux plaats. Een gezellige en drukke bijeenkomst in een grote en voor dit doel zeer geschikte zaal (met dank aan Ger Dekker.) Een groot aantal bezoekers uit Nederland, België, Luxemburg en Duitsland waren op deze goed bezochte dag afgekomen. En er was zoveel te bekijken, te kopen, te ruilen en bij te praten, dat er bijna te weinig tijd was voor het officiële programma.

 

Om 11.00 was er een filmprogramma met (oude) schaakfilms. Rob Spaans vertoonde onder grote belangstelling achtereenvolgens ‘A chess dispute’ uit 1903, ‘Gambler’s choice’ uit 1909 en ‘Pat & Mat, Svetlo (Licht)’ uit 1979. Dit met als afsluiting het alom geroemde ‘Geri’s game’, 1997. Rob kreeg een welgemeend applaus voor de getoonde films. Voorwaar een idee om nogmaals te herhalen.

 

 

Na de lunch was er de veiling met maar liefst 286 items, van postzegels van Bulgarije uit 1947 tot die van Bomans uit 2013, van het toernooibulletin Groningen 1946 tot schaakgedichten uit 2006 en van een Coca cola-schaakspel tot een toegangskaartje voor Spasski - Fischer 1972. Kortom een grote verscheidenheid aan artikelen en voor elk wat wils.

 
 

 

En na de veiling was er eerst een namens de vereniging welgemeend bloemetje voor Marja Bijpost, die als niet verenigingslid al jarenlang de guldenpostzegels voor de verzending van de Schaakkoerier sorteert en plakt.   

 

En als laatste programmapunt de aangekondigde verrassing(en). Als geschenk voor de leden en andere aanwezigen bij deze Benefralux in Deurne een Schaakkoerier special over het thema schaakgeld. Een Schaakkoerier special met een overzicht en heel veel achtergronden van al het tot nu toe verschenen schaakgeld. En dit geschenk ging dan ook nog eens vergezeld van een speciaal voor deze gelegenheid ontworpen schaakbankbiljet. Het biljet symboliseert de vrede in schaakland. Daarbij is de voorzijde (achterzijde) een Amerikaans Dollar-biljet en de andere zijde een Russisch Roebel-biljet. Kortom: de Motiefgroep denkt in deze (crisis?)tijden aan de pecunia.

 

 

 

 

Gelijktijdig vond er in een andere zaal van Cultureel Centrum de Draai een Damesschaaktoernooi (één van de weinige in Nederland) plaats. En bij de prijsuitreiking werden ook de deelneemsters verrast met de Schaakkoerier special en het bijbehorende bankbiljet.

 

De geslaagde dag werd afgesloten met een internationaal diner bij de plaatselijke chinees. Waarna de deelnemers aan deze geslaagde dag nog Facebook-adressen uitwisselden en daarna tevreden naar huis gingen.