30 jaar motiefgroep Schaken  1984 – 2014
 

Geachte Medefilatelisten,

 

Het aantal verzamelaars in Nederland met het thema “schaken” bedraagt meerdere tientallen. Enkele van deze verzamelaars leek het een aardig  idee om te proberen een bijeenkost te organiseren. De reacties die wij daarop kregen waren zo positief dat wij besloten hebben de

1e Contactdag van Nederlandse Schaakfilatelisten Vast te stellen op zaterdag 25 februari 1984 Van 13.00 – 17.00 uur Te Geldermalsen; zaal “Ons Huis” Herman Kuykstraat 11

 

Met bovenstaande tekst wordt in 1984 de eerste contactdag van wat nu de Motiefgroep Schaken heet, aangekondigd. De brief gaat verder met:  

 

Deze zaal ligt naar onze mening goed centraal en is met autosnelwegen en trein vanuit alle richtingen goed te bereiken (5 á 10 min. Lopen van station). Uiteraard zijn wij genoodzaakt U een bijdrage te vragen voor zaal-, porto- en advertentiekosten. Deze bijdrage bedraagt f. 7,50 per verzamelaar. Overige familieleden f. 3,--

 

 

Zo rond 14.00 willen wij Uw aandacht vragen voor een korte gedachten-wisseling over de toekomst van de schaakfilatelie in Nederland. Graag willen dan de organisatoren Uw mening over o.m. de volgende punten:

- Doorgaan met dit initiatief? – frequentie – plaats – tijdsduur – andere activiteiten (lezing, tentoonstelling,

   snelschaaktoernooi, veiling,…….)

- maken we er een ‘officiële club’ van of blijven wij een

  vrijblijvende contactgroep, omdat de meeste van ons al lid

  zijn van de G.S.M. of de beeldfilatelist?

 

Met vriendelijke groet,

N.J.Cranendonk,  Eindhoven              Sj.v.Ketel, Leiderdorp

 

En het werd een officiële vereniging. Met in 1993 Statuten en in 1998 een volwaardig Huishoudelijk reglement. Gestart werd met enkele tientallen leden, en in 2014 zijn dat er circa 155 (en op de top zijn dat er circa 190 geweest).  

 

Nog wat vergelijkingen:

Gestart werd met één contactdag per jaar, de eerste vijf in Geldermalsen, nummer 6 in Leiden, 7e in het MEC, 8e in Geldermalsen, 9e in het MEC. Thans hebben we 2 contactdagen per jaar en naderen we contactdag nr. 50.

In het begin waren er 1 á 2 Nieuwsbrieven per jaar, thans zijn dat 6 Schaakkoeriers, waaronder minstens 1 special per jaar. En dan hebben we ook nog de Internetsite. (In 1984 hadden we nog niet van internet gehoord.) En tot slot was er in 1998 de 1e veiling, thans hebben we er 2 per jaar. 

 

Daarom was er ter herinnering aan de eerste 30 jaar Motiefgroep Schaken voor alle leden een presentje; Een handige boekenlegger. Voor- en achterzijde van deze boekenlegger zijn hiernaast afgebeeld.

Op de boekenlegger staan, naast het Logo van de Motiefgroep Schaken (ontworpen door Jan Struylaart), een vijftal belangrijke ‘verzamelgebieden’ van de Motiefgroep: een schaakboek, een schaakansichtkaart, een schaakpostzegel, een schaakpuzzel en een openluchtschaakspel.