Contactdag in Arnhem  

door Rob Spaans

 

Deze contactdag stond vooral in het teken van “de schaakmatch van de eeuw” Fischer-Spassky in 1972. Nico Schoenmakers, lid van de Motiefgroep Schaken en schaakvereniging ASV uit Arnhem (foto) had hiertoe het initiatief genomen.

 

Een aantal fraaie collectors items zoals de cartoons van Halldor Petursson en originele toegangskaarten waren in de zaal te bezichtigen. Eric de Winter, ASV-lid, was recentelijk in IJsland geweest en had deze memorabilia voor Nico Schoenmakers op de kop getikt.

 

Eric vertelde over zijn ervaringen in het verre noorden en vervolgens werd Schaakkoerier 121, een special over de match, feestelijk gepresenteerd. De eerste exemplaren werden uitgereikt aan de voorzitters van de Motiefgroep en ASV, resp. Henk Alberts en Erik Wille.

 

Naast de gebruikelijke tafels met postzegels, boeken, en andere schaakgerelateerde zaken was er een weer een boeiend programma samengesteld.

 

Dat begon ’s morgens met een lezing van Willy Hendriks over zijn boek Move First, Think Later. Het thema van deze lezing was Het brein van de schaker als verzamelaar.

 

Na een inleidend verhaal moesten de aanwezigen hun hersens echt aan het werk zetten met een aantal schaakopgaven. Het matpatroon was telkens het zogenaamde mat van Anastasia. Kenmerkend hiervoor is de samenwerking tussen paard en toren om de vijandige koning mat te zetten. De naam van dit mat is ontleend aan de schaakroman Anastasia und das Schachspiel uit 1803 van Wilhelm Heinse (Nederlandse titel: Anastasia en het schaakspel).

 

Na de lunch was het woord aan veilingmeester Nico van der Plas, die samen met zijn assistent Joris Leijten meer dan 200 schaakitems van eigenaar deed wisselen.

 

Het laatste onderdeel van het programma was Vechten tegen de beer, waarbij de liefhebbers een vluggertje konden spelen tegen de sterke ASV-er Dirk Hoogland. Joris heeft er al in 1993 een beeldverhaal over geschreven onder de titel Heer Beer wint weer

 

Zie ook de foto's van de Contactdag in Arnhem